Ik heb mijzelf wel een paar keer vervloekt hoor, de afgelopen week. Hoe in vredesnaam was ik er bij gekomen om me in december in te schrijven voor de foodblogswap? Voor alle duidelijkheid: ik vind het dus super leuk hè, om één keer in de maand te koken van een ander foodblog, maar in december……. Tussen alle drukte door is het me toch nog gelukt om iets te maken van de blog sandrakookt.nl
Baklijstje
En dat lag dus niet aan het blog van Sandra, want die staat vol met heerlijke recepten. En heel leuk: er staan ook allerlei lekkere babyrecepten op. Had ik dat maar geweten toen Bodhi (nu alweer 10, waar blijft de tijd…) een baby was. Ik wilde zelf uit gemak nog wel eens potje opentrekken maar daar moest meneer niets van weten. Vers moest het zijn, en gevarieerd! Met als gelukkige gevolg dat hij vandaag de dag een hele goede eter is.
Ik koos deze maand voor de fortune cookies, omdat die al een poosje op mijn ‘baklijstje’ had staan. Geen gemakkelijke keuze bleek achteraf, de koekjes zijn niet echt goed gelukt. Al moet ik zeggen dat ik er niet echt met mijn aandacht bij was, alles veels te vlug vlug wilde doen, en dat komt een bakproces nooit ten goede. En later zag ik ook nogeens dat ik ze verkeerd gevouwen had….Ze gaan dus in de herkansing, deze fortune cookies. Ook omdat natuurlijk precies op dat moment mijn printer dienst weigerde en ik uit nood dan maar (lelijke!) handgeschreven boodschapjes in de koekjes moest doen. Maar lekker waren ze wel!
Fortune cookies
Wat heb je nodig (ca. 25 fortune cookies)
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 115 gram boter
- ½ theelepel vanille-extract
- ½ theelepel koek- of speculaaskruiden
- 120 gram bloem
- 3 eetlepels water
- gelukswensen op dunne strookjes papier
Smelt de boter zachtjes in een pannetje op het vuur. Haal van het vuur en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten met de suiker op hoge snelheid luchtig. Voeg eerst de boter, dan de vanille-extract en kruiden, het water en de bloem toe. Meng tussendoor alles steeds goed door.
Maak met een lepel van het beslag dunne cirkels van ca. 8 cm. doorsnede op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. Maak er niet meer dan vier tegelijk, je moet snel kunnen werken straks.
Bak de koekjes in ca. 8 minuten tot de randjes gaan kleuren. Vouw ondertussen de papiertjes dubbel Haal uit de oven, leg het papiertje op de onderste helft van het koekje en vouw dubbel (dit gaat handig met een spatel). Hang het koekje over de rand van een grote mok en vouw ‘m in vorm. Laat vervolgens afkoelen in een muffinvorm zodat de koekjes hun vorm behouden. Maak wederom vier rondjes op de bakplaat (je kunt ook twee bakplaten tegelijk gebruiken en steeds afwisselen). Bak zo al het beslag op.
Kijk ook even op het blog van Sandra voor de duidelijke foto-instructies!
Ik vind ze heel, heel erg leuk!
Bakken vereist geduld inderdaad, anders gaat er sneller wat mis. Desalniettemin vind ik ze heel leuk! Fortune cookies lijken me sowieso leuk om te maken 😀
Dank je 🙂
Ik ga het ook zeker nog een keer proberen.