Hasselbacks Potatis is een recept dat in 1940 is bedacht door de chefkok van Hotel Hasselbacken in Stockholm (Zweden). Grote aardappelen worden in zeer dunne schijfjes ingesneden en worden vervolgens gebakken in de oven. Krokant van buiten en zacht en gaar van binnen. Ik baseerde hierop mijn eigen versie: de Hasselback aardappel gratin.
Aardappelgratin is het ideale bijgerecht
Deze gratin is een variant op de nu zo populaire hasselback potato: Hasselback aardappel gratin. Ideaal als bijgerecht op het kerstmenu. Terwijl de gratin ruim een uur in de oven staat heb jij je handen vrij voor de overige gerechten. Zoals deze heerlijke saltimbocca alla romana en deze prachtige salade met gerookte eendenborst en vijgen. Een prachtig kerstmenu!
Hasselback aardappel gratin
Wat heb je nodig (bijgerecht voor 4-6 personen)
- 1 ½ kilo aardappels
- 2 sjalotjes of 1 ui
- 400 ml slagroom
- 25 gram boter
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 1 eetlepel verse tijm, fijngehakt
- zout/peper
Extra nodig: ovenschaaltje (vierkant, 20 x 20 cm), mandoline, beslagkom
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en snijd in superdunne plakjes. Gebruik hiervoor bij voorkeur een mandoline of de keukenmachine. Snijd de sjalotjes of ui in dunne plakjes. Doe de room, Parmezaanse kaas, tijm en zout en peper naar smaak in een kom. Doe de aardappelplakje erbij en zorg dat ieder plakje is voorzien van een romig laagje.
Vet het ovenschaaltje in en plaats de aardappelschijfjes verticaal en zo compact mogelijk in de schaal. Duw de schijfjes uit/sjalot tussen de aardappels. Snijd de boter in dunne plakjes en steek ook die tussen de aardappelschijfjes.
Bak ca. 1 uur en 15 minuten in de oven totdat de randjes van de aardappel knapperig en bruin zijn.
Heerlijk bijgerecht. Helemaal kerstproof.
Super, ik zocht al naar een fijn recept hiervoor! Helemaal perfect, bedankt!
Dank je wel!
Graag gedaan!