In de winter eten wij graag ovenschotels. Stevige kost, lekker warm comfort food. Zoals deze bloemkoolovenschotel. Het grootste voordeel van ovenschotels is dat je ze goed kunt voorbereiden en dat als ze eenmaal in de oven staan je nog alle tijd hebt om de tafel te dekken, een salade te maken of gewoon met een glas wijn op de bank te gaan zitten!
Als ik heel eerlijk ben: ik lust dus geen bloemkool. Maar man en zoon wel. Dus af en toe strijk ik met mijn hand over mijn hart en komt er bloemkool op tafel. Wel in de vorm van een ovenschotel, zodat ik daarna ook tijd heb om iets voor mezelf klaar te maken. Risotto bijvoorbeeld, wat zij dan weer minder lekker vinden. Onbegrijpelijk.
Bloemkoolovenschotel met brie
- 750 gram gekookte aardappelen in plakjes (of kant-en-klare aardappelschijfjes)
- 1 bloemkool, in roosjes
- 40 gram boter
- 1 ui
- 35 gram bloem
- 250 ml. melk
- Nootmuskaat
- 250 gram spek- of hamreepjes
- 200 gram brie, in dunne plakken
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de bloemkoolroosjes circa vijf minuten en giet af. Vang bij het afgieten het kookvocht op. Vul dit eventueel aan met water tot 250 ml. Verhit de boter in een steelplan en fruit hierin de ui. Voeg de bloem toe en bak even kort mee. Giet al roerende eerst de melk en daarna het kookvocht erbij en breng al roerende aan de kook. Laat ca. 3 minuutjes zachtjes koken en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Bak de spekreepjes uit.
Vet een ovenschaal in. Beleg met aardappelschijfjes, bloemkoolroosjes en spekreepjes en giet de saus eroverheen. Leg de plakjes brie erop en bak de schotel in circa 20 minuten in het midden van de oven.
Oeh, dat lijkt me lekker!
Is ook lekker. Inmiddels al de 2e keer. Ze eten nog net niet het bord op.
Leuk om te horen! Ga het ook maar weer eens maken, echt wel een gerecht voor najaar/winter!