Eerder schreef ik al over de grootste foodbrands ter wereld. En liet in een schrikbarende grafiek zien hoe een relatief klein aantal grote der aarden zeggenschap heeft over een heel groot deel van de voedselmarkt. Het leek me dit keer wel eens leuk om te kijken hoe het gesteld is met de Nederlandse markt. Welke bedrijven maken in ons kikkerlandje de dienst uit en wie bepalen grotendeels wat er in jouw keukenkastje staat of op jouw bord ligt? Dit zijn de grootste foodmerken & producenten in Nederland!
Grootste foodmerken
De groten der aarde
In de top 100 van ’s werelds grootste FMCG bedrijven (fast moving consumer goods) staan Nestlé, Procter & Gamble en Pepsico op respectievelijk nummer 1, 2 en 3. Het eerste Nederlandse bedrijf staat maar liefst op de vijfde plaats: Unilever. De overige twee Nederlandse bedrijven bevinden zich bij de eerste 50 en zijn Heineken en FrieslandCampina.
Deze drie multinationals vormen logischerwijs de top 3 van Nederland. Want ook zonder de zgn. categorieën ‘home & personal care’ blijft Unilever de grootste. Food is goed voor ruim 50% van hun totale omzet.
Grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie
In de rest van de top 10 staan voor consumenten wat minder bekende namen. Het grootste deel van deze bedrijven levert vooral de grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie. Zoals op nummer 4 Vion (varkens- en rundvlees), op 5 Nidera (agrarische producten als granen en oliezaden). Op de zesde plaats staat DSM (o.a. omega vetzuren), op 7 Corbion (voorheen CSM, melkzuren), op 8 Hoogwegt (zuivelgrondstoffen) en op 9 Cosun (plantaardige grondstoffen),
Pas op plaats 10 vinden we weer een leverancier van voedsel: The Greenery. Onder deze merknaam opereert de Coöperatie Voedings Tuinbouw Nederland (VTN) in Europa en is daarmee een van de grotere internationaal opererende groente-, fruit- en paddenstoelen leveranciers waarbij ca. 600 Nederlandse teeltbedrijven zijn aangesloten.
Om je even een idee te geven van cijfers en procenten: Friesland Campina en Vion zijn als zogenoemde agribusiness coöperaties verantwoordelijk voor 50% van de omzet in de gehele business. Samen met de overige bedrijven uit de top 5 (Cosun, Greenery en Avebe) praten we zelfs over 82% van de gezamenlijke omzet. Veel van het voedsel dat wij eten is dan ook afkomstig van slechts een klein aantal producenten…..
Nummer 1: Unilever
Laten we eens wat beter kijken naar de nummer 1: Unilever. Unilever is een multinationale onderneming op het gebied van voedingsmiddelen, persoonlijke verzorging en schoonmaakartikelen. Unilever is in 1930 ontstaan uit een fusie van het Nederlandse margarinebedrijf Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers.
Welke voedingsmiddelen vallen er allemaal onder de Unilever paraplu? Nou, een heleboel! Een kleine greep uit het assortiment: Becel, Bertolli, Blue Band, Hellman’s, Knorr, Lipton, Ben & Jerrys, Calvé, Cup-a-Soup, Ola, Unox, Conimex en Hertog. Van boter tot ijs en van pastasaus tot nasimix, veel van de producten die in de Nederlandse keukenkastjes staan komen bij Unilever vandaan.
Nummer 2: Heineken
Over nummer 2 Heineken hoef ik verder niet zoveel uit te wijden, al weet misschien niet iedereen dat ook de merken Amstel, Brand, Affligem, Wieckse, Sol en Desperados door Heineken worden geleverd. Daarnaast heeft Heineken 6 soorten cider in het assortiment (waaronder Jillz) en een eigen koffie- en theemerk genaamd Bazar. Ook hebben zij onder de naam Vrumona een groot deel van de Nederlandse frisdrankmarkt in beheer. Met eigen merken of merken onder licentie. Denk bijvoorbeeld aan Rivella, Holy Soda, Sourcy, 7-up, Crystal Clear, Mountain Dew, Pepsi en Sisi. Ik schreef ook een uitgebreid artikel over de geschiedenis van Heineken.
Nummer 3: FrieslandCampina
Koninklijke FrieslandCampina is een grote, internationaal opererende zuivelcoöperatie, gevormd door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. De onderneming kwam in 2008 tot stand na een fusie van de zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina.
Naast uiteraard vloeibare zuivel (Chocomel, Friesche Vlag, Optimel, Vifit, Fristi, Campina) vind je ook vruchtensappen (Coolbest, Dubbelfriss, Appelsientje), kaas (Milner) en vegetarische vleesvervangers (Valess) in het assortiment
Sterke merken
Kijken we niet naar bedrijven maar naar merken dan krijg je – qua omzet – het volgende plaatje te zien:
- Campina
- Douwe Egberts
- Coca-Cola
- Heineken
- Unox
- Dr Oetker
- Amstel
Qua omzet zijn dit de grootste foodmerken in Nederland (2015, bron: distrifood.nl). De overige plekken in de top 10 worden ingenomen door sigarettenmerken (Marlboro, Camel en Pall Mall), die in Nederland vreemd genoeg in de categorie ‘food’ vallen.
Ik blijf het interessante materie vinden, de manier waarop de voedingsindustrie in elkaar steekt. Vooral ook omdat juist dit de spelers zijn die op grote schaal afspraken zouden kunnen doorvoeren (denk bijvoorbeeld aan minder zout of suiker in ons eten). Maar ook afspraken over bijvoorbeeld betere leefomstandigheden van onze kippen, varkens en koeien.
Interessant om te lezen Anne Marie daar sta je eigenlijk niet zo gauw bij stil.
Ik vind het altijd reuze interessant om dit soort dingen uit te zoeken. Nee, je staat er normaal gesproken inderdaad niet bij stil
Heel interessant! het is bizar he om he te realiseren dat 1 producent globaal de helft van je eten levert als je niet oplet.
Des te meer redenen om af en toe ook eens langs de lokale slager, bakker, kaaswinkel etc. te gaan!
Ik heb een aantal van deze merken als opdrachtgever gehad omdat ik voor een mediabureau werkte waar o.a. Heineken, FCDF, Albert Heijn en nog wat andere Nederlandse multinationals eigenaar van waren. Dus ik wist het wel al. Veel consumenten realiseren zich niet dat veel gewoon uit dezelfde fabriek komt. Dat is wel goed om te weten. Leuk dat je hier aandacht aan besteedt!
Royco Knorr Unox Zeeuws meisje Croma Axe Dr. Oetker Zwitsal en Persil Badedas Lifebuoy Prodent Dove en nog meer en het zijn van die merken die iedereen wel kent, en die waarschijnlijk in ieder huishouden wel aanwezig zijn. Het zijn al van die oudere merken die al lang hebben bestaan.