Ik ben in de gelukkige positie dat ik op mijn 46e al veel van de wereld heb mogen zien. En hoewel de Taj Mahal in India of de Grand Canyon in Amerika een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, zijn mijn ‘zoetste’ herinneringen vrijwel altijd verbonden aan eten. Culinaire vakantieherinneringen vooral dus! Leuk hoor, de Big Five in het Krugerpark, maar ik denk terug aan die visbraai. En herinneringen aan de Wat Arun in Bangkok worden weggedrukt door de verrukkelijke Tom Kha Gai die ik daar ooit at. Eten op vakantie is de eukste herinnering!
Eten op vakantie
Eten in Oostenrijk
Mijn meest dierbare culinaire herinneringen komen natuurlijk uit Oostenrijk. Het land dat meer dan 40 jaar geleden mijn hart heeft gestolen. Als kind was ik dol op de backerbsen suppe (de zogenaamde ‘knapperbolletjes’ kon je later ook in Nederland kopen) en het fascinerende “bouillon mit ei” (soep dus, met een rauw ei erin). En natuurlijk knődels! I love knődels. Erbij dronken we Almdudler (een soort Oostenrijkse kruiden frisdrank, een beetje te vergelijken met Rivella) en Johannisbeersaft. In mijn tienerjaren at ik avond na avond kasnocken. Een soort verse eierpasta met ontzettend stinkende regionale (Pinzgauer) kaas en uien. Ik ken geen gerecht wat tegelijkertijd zo kan stinken en zo lekker kan smaken! Het is het eerste dat ik bestel als ik weer eens in Oostenrijk ben. En toe als het even kan Salzburger Nockerln, het lekkerste warme dessert ooit.
Eten in Duitsland
Het land van de ontelbaar veel varianten Kuchen (taart). De overheerlijke Elzasser flammkuchen (een soort pizza). Natuurlijk met een glas Federweisser, een jonge en nog niet helemaal gefermenteerde wijn. Omdat de druivenmost nog niet helemaal vergist is, lijkt het meer een zoete druivensap met een vleugje alcohol. Slechts beperkt verkrijgbaar in september/oktober, des te meer reden voor een tripje naar de Moezel in het najaar.
Eten op vakantie in Italie
Vakantie in Zuid-Afrika
De keuken in Zuid-Afrika is sterk beïnvloed door het koloniale verleden. Dus at ik daar voor het eerst kip piri-piri (Portugees), de lekkerste curries ooit (India) en at ik mijn eerste scones met clotted cream tijdens een heerlijke high-tea (Groot-Brittanië). Echt Zuid-Afrikaans was voor mij vooral de braai. Het barbecueën wordt hier uiterst serieus genomen en het aanmaken van een goed vuur duurt uren. Ik heb hier o.a. wrattenzwijn, impala en struisvogel gegeten.
Eten uit Amerika
Wel heerlijk in Amerika zijn de brownies en muffins. Of de cookies met M&M’s. Ik kocht veel apart snoep (M&M’s met mintvulling, reeses peanutbutter cups) en proefde bij de Coca-Cola factory van de meer dan zestig cola-varianten uit de hele wereld bij de cola-fontein.
Eten op vakantie in India
In veel delen werd vegetarisch gegeten en dat was – voor ons carnivoren – vaak verrassend lekker. Samosa’s en pakora’s, gefrituurde bloemkool in (kikkererwten)deeg. Maar ook naanbrood, pappadums, curries en tandoor. En heerlijke lassies, een soort yoghurtdrank met vers fruit.