Ik ben dol op de zogeheten koffielikeurs. Baileys, Kahlua: het gaat erin als koek likeur! Tijd dus om zelfs eens te gaan experimenteren met deze drankjes. Uit het prachtige ‘Home made Winter’ van Yvette van Boven komt dit recept voor Irish cream. Het recept voor Baileys dus, alleen mag het natuurlijk niet zo heten. En dan gebruikte ik ook nog eens Schotse whiskey. Het resultaat is behoorlijk pittig, maar dat vind ik wel lekker! In een whiskeyglas met twee ijsklontjes, ‘on the rocks’. Mocht je het wat minder sterk willen dan kun je er nog wat extra room aan toevoegen.
Baileys recept
Zelf baileys of Irish cream maken is dus helemaal niet zo moeilijk. En ook heel leuk ook als cadeau te geven met een homemade label of het uitgeschreven recept erbij. Het label maakte ik van witte klei en een koekstempel. Zoete gecondenseerde melk vind je in de supermarkt in het schap met Oosterse ingrediënten, meestal bij de blikken kokosmelk. Met dit recept maak je ongeveer een liter baileys. Giet het in twee halve literflessen en doe er eentje cadeau.
Likeur ‘stoken’
De smaak van zelf likeur maken te pakken gekregen? Maak dan ook eens aardbeienlikeur, frambozenlikeur of kaneellikeur!
Baileys
Wat heb je nodig:
- 300 ml whisky
- 1 blik zoete gecondenseerde melk
- 1 pakje (200 ml) houdbare of verse slagroom
- 2 el chocoladesiroop (of 1 eetlepel cacao en 1 eetlepel suiker)
- 1 el oploskoffie of twee zakje espresso poeder
Ook nodig: weckflessen, trechter
De chocoladesiroop kun je kant-en-klaar kopen (koffiesiropen zoals van b.v. Monin) of zelf maken door 1 eetlepel cacao en 1 eetlepel suiker te mengen met 2 eetlepels kokend water. Goed roeren en af laten koelen.
Doe alle ingrediënten in een kom en mix kort tot alles gemengd is. Giet met een trechter in brandschone (met kokend water schoongemaakte) flessen of flesjes. Bewaar in de koelkast (blijft circa 2 maanden goed).
Wat leuk en het lijkt me heerlijk! Hoe lang zijn deze likeurtjes te bewaren? En moeten ze in de koelkast bewaard blijven of mag dat ook erbuiten zijn?
Likeurtjes zoals deze met room zou ik altijd in de koelkast bewaren. Andere likeuren kunnen ook daarbuiten. Door de alcohol zijn ze lang houdbaar, maar hoe lang durf ik niet te zeggen.
In één woord FANTASTISCH.
Ik ga het nooit meer kopen maar lekjer zelf maken, heeeeeeeeeerlijk
Goed om te horen! En zelf maken is nog leuk ook.
graag maak ik hem alcoholvrij. waardoor kan ik de whisky het beste door vervangen?
Gall & Gall verkoopt van het merk Lyre’s een ‘American malt’. Dat is denk ik de beste oplossing om de bailey’s alcoholvrij te maken.