Home » Lasagna di casa mia
Lasagna di casa mia

Lasagna di casa mia

Ik bedacht me laatst dat mijn ‘signature dish’ nog niet op mijn blog is verschenen: lasagna di casa mia. Mijn lasagna is de grote favoriet onder vrienden en familie. Als mijn ouders komen eten willen ze altijd lasagna. Altijd! En ik maak het graag. De hoeveelheid saus in het recept hieronder is voldoende voor 1x lasagna of twee keer spaghetti bolognese (voor 4 personen). Of maak gewoon twee keer zoveel en vries in porties in.

Lasagna di casa mia
De foto is niet echt fantastisch, het is mij nog nooit gelukt lasagna echt smakelijk op de foto te krijgen.
Hoewel je een tijd bezig bent deze saus te maken is het niet veel werk. Ondertussen kun je allerlei andere dingen doen en ruikt het huis als dat van een echte Italiaanse mama!

Lasagna di casa mia

Wat heb je nodig (4-6 personen)
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote winterpeen
  • 1 pakje spekdobbelsteentjes
  • 350 gram rundergehakt
  • twee blikken gepelde tomaten
  • blikje tomatenpuree
  • rode wijn
  • oregano (ik gebruik altijd gedroogde)
  • lasagnevellen (ik gebruik de geribbelde van Honig)
  • 250 ml. melk
  • 125 ml. room
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • geraspte kaas
  • peper, zout, olie

Bolognesesaus

Snijd de ui en knoflook fijn en doe deze in een grote pan met een flinke klont roomboter of olijfolie. Laat ca.15 minuten op een laag vuur smoren. Snijd de wortel in kleine blokjes en laat nog zo’n 10 minuten mee smoren. Voeg de spekjes toe, zet het vuur iets hoger en bak de spekjes zacht mee. Doe het gehakt erbij en bak deze rul. Voeg het blikje tomatenpuree toe en bak deze even kort mee. Doe er daarna de twee blikken gepelde tomaten bij, druk de tomaten een beetje fijn met een pollepel. Voeg een flinke scheut rode wijn toe (denk groot wijnglas) en een snuif oregano. Voeg naar smaak zout toe. Breng zachtjes aan de kook en laat op een heel laag vuur ca. een uurtje staan.

Bechamelsaus

Je kunt de saus van te voren maken en er pas in de avond lasagna van maken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt voor de bechamelsaus de boter op een laag vuur in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer deze tot het geheel door de boter is opgenomen. Meng de melk en room en voeg deze scheutje voor scheutje toe aan het boter/bloemmengsel. Zet het vuur wat hoger en breng al roerende de saus aan de kook. Laat op een laag vuur nog een minuutje doorkoken en breng op smaak met zout en peper.

Lasagna

Vet een grote lasagnaschaal in. Begin met een laagje tomatensaus, dan een laag pasta, weer een laag tomatensaus, nog een laag pasta, het laatste beetje tomatensaus en dek af met de bechamelsaus. Bestrooi flink met geraspte kaas. Zet 30 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en laat nog even 5 minuutjes rustig staan. Snijd ondertussen stokbrood of ciabatta en serveer de lasagna met brood en bijvoorbeeld een frisse komkommersalade.

4 Comments

  1. Voor hoeveel personen is dit recept? En hoeveel lasagne bladen gebruik je ongeveer?

    • Het recept is voor 4-6 personen, hangt een beetje af hoe veel je eet. Ik gebruik meestal de kant-en-klare lasagne bladen van honig, daarvan gebruik ik er totaal 12 (2 x 6 per laag)

  2. Heerlijk gegeten!!! Wat een supersmakelijk gerecht was dit. Je bent er wel “even” mee bezig, maar daar krijg je dan ook wat voor!! Ik heb 125 g biologische spekreepjes gebruikt en Old A’dam geraspte kaas…..voortreffelijk !!!

    • Wat leuk om te horen. Blijft hier ook favoriet. En het heeft wel wat toch, zo’n lekkere pan saus op het vuur. Ook goed in te vriezen trouwens. Old A’dam is altijd een goed idee!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*