Onlangs mocht ik een hele doos Enjoya paprika ontvangen. Twaalf enorm grote en prachtige Enjoya paprika’s, met een prachtige rood-gele kleur. Een gloednieuwe variant op de markt!
Paprika’s zijn altijd eerst groen. Als ze rijp worden veranderen ze van kleur, welke hangt af van het ras. In Nederland kenden we eerst alleen groene, rode en gele paprika’s. Daar kwam in de jaren 80 de oranje bij, een spontane variatie van de natuur, net als de rood-gele variant die sinds 2013 spontaa is gaan groeien.
Enjoya, de naam van deze paprika soort, is dus eigenlijk een cadeautje van moeder natuur. Door het zogenaamde ‘slow’ telen heeft de paprika langzaam tijd om te rijpen en krijgt hierdoor een aromatische smaak en knapperige bite! Maar vooral de looks van deze paprika maken dat je meteen zin krijgt om de keuken in te duiken! De eerste Enjoya paprika is in april van dit jaar geoogst door de burgemeester van het Westland en zal vanaf nu verkrijgbaar zijn bij groentespeciaalzaken en groothandels.
Omdat ik onmogelijk zelf zoveel paprika’s kon verwerken heb ik een paar enthousiaste collega’s blij gemaakt met twee paprika’s. In ruil voor een foto en een lekker recept! Nou, dat heb ik geweten!
Twee van deze recepten lees je vandaag op mijn blog, de andere drie recepten komen zaterdag online! Leuke en lekkere variaties die er ook nog eens heel mooi uit zien!
Gevulde paprika’s met risotto
Gemaakt door My happy kitchen
- 200 gram risottorijst
- 750 ml kippenbouillon (blokje)
- 1 dl witte wijn
- halve ui
- 15 gram boter
- 35 gram Parmezaanse kaas
- Olijfolie
- 2 Enjoya paprika’s
- 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
Maak een pan risotto voor twee personen (ingrediënten zoals hierboven, voor de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid). Je houdt sowieso nog risotto over maar dat is heerlijk om de volgende dag op te warmen voor de lunch.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een kleine ovenschaal in.
Snijd het kapje van de paprika’s, snijd de zaadlijsten aan de binnenkant weg. Snijd eventueel een dun plakje van de onderkant van de paprika zodat deze mooi rechtop blijft staan. Zet de paprika’s in de ingevette ovenschaal. Vul de paprika’s met de risotto, bestrooi met de Parmezaanse kaas, zet het ‘dakje’ van de paprika er schuin op en plaats ca. 15 minuten in de oven. Serveer bijvoorbeeld met een stukje zalm of een biefstukje!
Pastasalade met spinazie, paprika en zongedroogde tomaten
Gemaakt door Monique en Sander
Wat heb je nodig (2 personen):
- 150 gram pasta (penne)
- 1 Enjoya paprika, in reepjes
- 4 eetlepels pijnboompitjes
- 4 eetlepels ricotta
- 100 gram verse spinazie, in reepjes
- 10 zongedroogde tomaatjes (in olie), in reepjes
- 1 eetlepel kappertjes
- 40 gram Parmezaanse kaas (vlokken)
- olijfolie
Kook de pasta beetgaar in water met zout, giet af en laat onder stromend koud water afkoelen.
Blancheer de paprikareepjes 3 minuten in kokend water (of overgiet met water uit de waterkoker, laat 3 minuten staan en giet af). Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Roer de ricotta door de pasta en meng er vervolgens de spinazie, paprika, tomaatjes en kappertjes door. Besprenkel met wat olijfolie, breng op smaak met zout en peper en strooi er, vlak voor serveren, de Paramezaanse kaas over.