Het is eindelijk kerstvakantie! En dus ook tijd om koekjes te bakken. En wat kan je dan beter maken dan gingerbreadmen cookies! Ze zien er zo schattig uit en ze smaken heerlijk. De vormpjes zijn nu eigenlijk overal wel te koop. Ik gebruikte een vormpje dat ook meteen een afdruk van de mond, ogen en knoopsgaatjes in het deeg maakte.
Gingerbreadmen cookies in de boom
Tip: als je een gaatje bovenin het deeg maakt voordat ze de oven in gaan kun je er een lintje doorhalen en ze in de boom hangen.
Nog een tip van mijn moeder: rol het deeg uit tussen twee lagen plastic folie. En gebruik een gekoelde fles wijn. Gaat gegarandeerd nooit mis (lees: geen plakkerig deeg aan je deegroller!).
Fan van gingerbread?
Ben je fan van de smaak van gingerbread? Ik heb op mijn nog heerlijke gingerbread lavacake, gingerbread granola en gingerbread mini cupcakes staan!
Gingerbreadmen cookies
Wat heb je nodig (voor een heleboel gingerbreadmen cookies)
- 330 gr bloem
- 135 gr schenkstroop
- 125 gr boter (haal ca. ½ uur van tevoren uit de koelkast!)
- 75 gr bruine Basterdsuiker
- 3 tl gemberpoeder
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 tl bakpoeder
- Snuf zout
Verwarm de oven voor op 190 graden. Klop de boter met de suiker luchtig en romig. Voeg de stroop, kaneel, gemberpoeder en zout toe en klop dit mee. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit bij het deeg. Kneed het tot een zacht een soepel geheel. Laat het deeg minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Rol het koekjesdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3-4 mm. Steek de koekjes uit met de uitsteker. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een rooster.
Versier de koekjes met glazuurstiften. Die koop je in de supermarkt of bij Xenos. Maar je kunt bijvoorbeeld ook snoeppareltjes of andere decoratie gebruiken.
Dat heb je ontzettend leuk gedaan!
Lijkt me ook heel leuk om die koekjes samen met de kids te maken, nu het kerstvakantie is. En inderdaad een goed idee om er een gaatje in te prikken zodat je er een lintje doorheen kunt halen. Dan kun je ze in de kerstboom hangen. Want deze koekjes zien eruit alsof ze daarvoor gemaakt zijn. Heel gezellig, dus!
Die koekjes zien er uit alsof ze bij de banketbakker vandaan komen! Goed gedaan zeg!
Ze zijn super mooi geworden! Wat zijn ze schattig! En lekker 😀
Gaan we proberen. En wat betreft deeg tussen plasticfolie uitrollen heb ik ook geleerd bij de workshop cursus.
We gaan ze vandaag weer maken, als cadeautjes voor vrijdag!
Gezellig is idd een goed woord voor deze koekjes!
Kon ik iedereen maar een koekje laten proeve. 🙂
Succes, worden vast heerlijk!
Hai Anne Marie,
Wat een leuke site heb je!! Ik heb gelijk wat gemaakt. De bedoeling was dat ik de knapperige karamel brokjes zou maken. Ik weet even niet meer hoe ze heten maar jij begrijpt vast wel wat ik bedoel. Die met chocolade. Nou zijn ze toch enorm mislukt maar ZOOO lekker!! De caramel is niet hard geworden maar doordat er baking soda doorheen zit is het een soort chewy karamel snoepjes geworden. Dus ik heb ze in kleine stukjes geknipt (snijden is geen doen) en ze door de poedersuiker gehaald en wat een zalige zachte karamelletjes heb ik nu. Dus misschien een tip voor als/wanneer het “fout” gaat……opnieuw proberen en ondertussen dit lekker smikkelen. Ik wilde het je gewoon even laten weten, misschien ook wel eens leuk! Oh en het heeft een beetje een gebrande smaak (wat mij doet vermoeden dat ik het te lang op heb laten staan) maar dat is juist heel passend en lekker bij dit snoepje. Doe er je voordeel mee.
Veel groetjes,
Manon.
Hoi! Ik denk dat je de honeycomb snoep bedoelt! Die is zooooo verslavend lekker. Maar goede tip, thnx!