Tijdens mijn reisje naar de Alentejo in Portugal proefde ik een heerlijk ‘smeersel’ op een toastje en was spontaan verliefd! Natuurlijk vroeg ik de eigenaresse van de accommodatie direct naar het recept. Het bleek doce de tomate met gember roomkaas en koriander te zijn. Heaven!
Doce de tomate of tomatenjam
Doce de tomate is Portugees voor tomatenjam. Dat klinkt misschien vreemd, maar niet als je bedenkt dat een tomaat eigenlijk een vrucht is (wij scharen tomaten vaak onder groente). De combinatie van de romige kaas met gember, de friszoete jam en de koriander is echt hemels, dat moet je gewoon eens proberen! Ik smeer in ieder geval zo een heel potje weg!
Doce de tomate met gember roomkaas
Wat heb je nodig:
Voor de doce de tomate:
Ingrediënten
- 400 gram tomaten
- 250 gram geleisuiker
- 1 theelepel citroensap
- Snufje kaneelpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
Voor het smeersel:
Ingrediënten
- 100 gram verse roomkaas
- 1 cm verse gember
- Verse koriander
Extra nodig: blender of staafmixer, twee weckpotjes of jampotjes van ca. 150-200 ml, rasp
Steriliseer de weckpotjes door er kokend water in te gieten. Laat even staan en laat de potjes op z’n kop uitdruipen/drogen op een schone theedoek.
Pureer de tomaten in een blender of met een staafmixer (ontvellen is niet nodig). Breng de tomaten in een pannetje aan de kook, samen met de geleisuiker, citroensap, gember en kaneel. Laat ca. 15 minuten inkoken. Giet in twee potjes, sluit af en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast. De jam blijft geruime tijd goed (na opening ca. 3 maanden, ongeopend tot een jaar, mits in gesteriliseerde potten)
Schil en rasp de verse gember. Roer door de roomkaas. Doe in een schaaltje. Top af met een dikke laag tomatenjam en fijngehakte koriander naar smaak (lekker veel!).
Smeer op toastjes, ga met een mesje goed door alle laagjes heen.
Zo lekker!!!