Home » Aziatische ingrediënten die niet in je keukenkastje mogen ontbreken!
Aziatische ingrediënten

Aziatische ingrediënten die niet in je keukenkastje mogen ontbreken!

Mijn gezin is groot fan van de Aziatische keuken. Van Thais tot Indisch en van Indiaas tot Chinees, we eten het minstens drie keer per week. Mijn keukenkastje puilen dan ook uit van de kruiden, specerijen en sauzen/olie. Vandaag laat ik je zien welke Aziatische ingrediënten niet in je keukenkastje mogen ontbreken.

Aziatische ingrediënten

Aziatische ingrediënten

Veel mensen schrikken vaak van de lange lijst ingrediënten bij een Aziatisch recept. Het grootste deel van deze producten zijn echter heel lang houdbaar. Eén keer kopen betekent heel veel heerlijke Aziatische gerechten bereiden, met echte authentieke smaken. Ik vertel je wat je allemaal in huis moet hebben, waar je het kunt kopen en hoe je eventueel kunt bewaren.

Aziatische ingrediënten

Verschil tussen kruiden en specerijen

Heb je je weleens afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen kruiden en specerijen? Ik wel in ieder geval! Kruiden zijn meestal kleine groene planten die groeien in landen met een gematigd klimaat. Hiervan worden vooral de stengels en bladgroen gebruikt als smaakmaker. Denk bijvoorbeeld aan peterselie, basilicum, oregano en salie. Kruiden uit de mediterrane keuken dus.

Specerijen komen uit landen met een warm of tropisch klimaat en kunnen ook uit wortels, zaden, peulen, schors, bloemknoppen of meeldraden bestaan. Ze zijn meestal niet groen van kleur en kunnen er heel verschillend uitzien. Ook hebben ze vaak een pittigere smaak dan kruiden. Denk aan kaneel, kruidnagel, saffraan en peper.

Taste of Cyprus - Korianderzaad

Aziatische kruiden en specerijen

Onderstaande kruiden en specerijen staan in mijn keukenkastje. De meest gebruikte koop ik meestal bij de toko of de Turkse supermarkt. Vele malen goedkoper dan de glazen potjes uit de supermarkt. Ik gebruik mini weckpotjes van Ikea om ze in op te bergen.

Chilipeper – gedroogde chilipeper. Om extra pit te geven aan ieder gerecht.

Djahé – gedroogde en gemalen gemberwortel, wordt gebruikt in heel veel recepten. In de meeste gevallen gaat de voorkeur uit naar verse gember, maar in b.v. bakgerechten is gemberpoeder handig. Zoals voor gingerbread cookies. Een theelepel gemberpoeder vervangt ongeveer 2 cm. versgeraspte gemberwortel.

Djintan – zie gemalen komijnzaad

Galangal – zie laos

Garam masala – een geroosterd mengsel van specerijen. Wordt gebruikt in Indiase recepten zoals de butter chicken curry.

Gemberpoeder – zie djahé

Specerijentour Java - kaneel
Wist je dat kaneel een schors is?

Kaneel – zowel gemalen als hele kaneelstokjes. Kaneelstokjes zijn handig bij suddergerechten zoals massaman curry. Na het stoven haal je ze eruit.

Kardemom – te koop als hele peulen of gemalen. Familie van de gember. Ontzettend smaakvol, zoals in deze Perzische liefdestaart of Indiase kulfi.

Kerrie – kerrie is een mengsel van specerijen. Bekend is o.a. de Madras kerrie. 

Ketoembar – zie koriander.

Knoflookpoeder – ½ theelepel knoflookpoeder staat gelijk aan een teentje verse knoflook. Ik ga eigenlijk altijd voor verse knoflook.

Koenjit – zie kurkuma.

Komijnzaad – zowel als zaden als gemalen te koop. Wordt gemalen ook verkocht als djintan.

Korianderzaad of -poeder – zowel als zaden als gemalen te koop. Wordt gedroogd ook verkocht als ketoembar.

Kruidnagel – gedroogd bloemknopje van de kruidnagelboom. Tip: laat mee sudderen in een thee-ei, dan kun je de kruidnagel na afloop makkelijk verwijderen.

Kurkuma – gemalen geelwortel, ook wel kunjit genoemd. Geeft curries een gele kleur. En je maakt er een heerlijke (en gezonde!) golden milk mee.

Laos – gemalen galangawortel, lid van de gemberfamilie. Frisser dan gember, en minder scherp. Wordt veel gebruikt in Thaise curries.

Nootmuskaat – gemalen of een hele noot die je zelf kunt raspen. Versgeraspt is te verkiezen boven gemalen!

Serehpoeder – gemalen en gedroogde citroengras. Neem liever vers citroengras. Kun je ook prima invriezen.

Trassi – garnalenpasta of -poeder. Stinkt enorm maar is onmisbaar in Indonesische gerechten. Neem weinig, een halve theelepel, en bak mee met ui en knoflook.

Vijfkruidenpoeder – een kruidenmengsel uit de Chinese keuken dat de 5 basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en scherp combineert. De samenstelling kan variëren, maar de meest gebruikte is: kaneel, kruidnagel, steranijs, venkelzaad en peper.

zoete chilisaus maken

Aziatische sauzen, olie en andere smaakmakers

Chilisaus – lekker als dip bij van alles en nog wat. Het is ook makkelijk om zelf zoete chilisaus te maken.

Chutney – Chutney is een smaakmaker uit de Indiase keuken. Het is een basis van vruchtenpuree waaraan kruiden en andere smaakmakers worden toegevoegd zoals gember, peper, knoflook en uit. Chutney is vaak een combi van zoet, zuur en pittig tegelijk. Zoals deze mangochutney.

Gefruite uitjes

Gebakken uitjes – lekker over de nasi. Ook heel leuk (en lekker) om zelf gebakken uitjes te maken!

Hoisinsaus – Hoisinsaus is een zoet-zoute saus, gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Te gebruiken als marinade en dipsaus (heerlijk bij Peking eend)

Ketjap – Indonesische sojasaus. Er zijn vele soorten. De meest bekende zijn ketjap manis (zoete sojasaus) en ketjap asin (zoute sojasaus). Lekker in de nasi goreng of in deze smoor djawa.

Kokosmelk, kokosroom en kokoscrème (santen) – Kokosmelk komt van het geraspte, witte vruchtvlees van een kokosnoot. Het eerste dikke, romige vocht noemt men kokosroom. Door de kokospulp voor een tweede keer te mengen met warm water krijg je kokosmelk. Er zijn ontzettend veel varianten in vetgehalte. Er is zelfs kokosmelk light (niet lekker). Kokoscrème of santen zijn ingekookte blokken geconcentreerde kokosmelk. Je lengt ze aan met warm water en zijn lang houdbaar.

gyoza met kip

Mirin – het zoete zusje van Saké. Mirin is een zoete rijstwijn met een laag alcoholpercentage, oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Ik gebruik mirin in het recept voor gyoza.

Oestersaus – Oestersaus is een donkergekleurde saus met oesterextract. Het heeft een zoetige smaak en wordt vaak gebruikt in combinatie met varkens- of rundvlees en groenten. Je kunt het gebruiken als woksaus, zoals in deze Thaise chicken cashewnut.

Palmsuiker of gula djawa– harde suikerblokken met een licht karamel-achtige smaak. Je kunt de suiker raspen of verbrokkelen.

Rijstazijn – azijn gemaakt van rijst. Wordt gebruikt als smaakmaker voor sushirijst en om groente mee in te maken.

Sesamolie – plantaardige olie uit sesamzaad. Lekker in dressings of dipsauzen.

Sesamzaad – zowel zwart als witte zaadjes, lekker om te bestrooien over noodles of salades.

Sojasaus – de chinese en Indonesische sojasaus (van voornamelijk sojabonen) verschilt nogal van de Japanse sojasaus, die primair wordt gemaakt van graan en vaak iets zoeter is. Japanse zoute sojasaus is een van de smaakmakers in deze Aziatische steak tartare.

Tamarindepasta – pasta gemaakt van de tamarindevrucht. Geeft een fris zurige smaak aan gerechten. Onmisbaar in de pad thai.

Vissaus – Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde vis (zoals ansjovis en andere kleine visjes). De smaak is zout en umami. Ik gebruik het als zoutvervanger en smaakmaker in Thaise curries.

Aziatische verse ingrediënten

Een aantal verse Aziatische ingrediënten vries ik in. Zo heb ik altijd vers citroengras of pepertjes bij de hand!

Citroengras – vers te koop bij toko’s en sommige supermarkten. Ik vries het altijd in. Kneus of knoop en stoof mee. Na het stoven verwijderen (wordt niet opgegeten).

Djerek purut – ook wel djeroek poeroet, kaffirlimoen blaadjes of citroenblad genoemd. Heerlijke smaakmaker in curries en soepen (zoals mijn favoriet thom kha kai soep). Ik koop het diepgevroren bij de toko en bewaar het ook in de diepvries. Kneus even voor gebruik en verwijder na het stoven (wordt niet opgegeten)

Galanga – ook wel bekend als laos. Gedroogd (zie boven) maar ook vers te koop.

Koriander – je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes gebruiken. Voeg pas op het einde toe, bij meekoken verliest het smaak. Enne: you either love it or you hate it!

Pepers – over pepers zou je een boek kunnen schrijven! Ik heb standaard rode chilipeper en van die kleine rawit pepertjes in de vriezer.

Thaise basilicum – niet te verwarren met de ‘gewone’ basilicum. Smaakt naar anijs en munt. Tegenwoordig ook verkrijgbaar bij AH

 

Specerijen

Waar koop je Aziatische ingrediënten?

Ik heb een paar vaste adresjes voor mijn producten. Zo koop ik veel gedroogde kruiden en specerijen bij de toko op de markt. Ook Turkse supermarkten zijn vaak een goed en goedkoop adres voor kruiden. Laat de potjes in de supermarkt staan, die zijn echt 10x zo duur! Koop je kruiden in zakjes en vul zelf kleine (weck)potjes met labels.

Voor verse ingrediënten en sauzen ga ik graag naar Amazing Oriental. Deze Aziatische supermarkt heeft een enorm aanbod en krijgt een paar keer per week aanvoer uit het Verre Oosten. Een waar foodie paradijs!

En nog een tip: neem bijzondere kruiden en specerijen mee als vakantiesouvenir! In Indonesië deed ik bijvoorbeeld een specerijentour en kocht daar (voor heel weinig!) verse vanillestokjes, kaneelstokjes en palmsuiker. 

Ontbreekt er nog een onmisbaar ingrediënt? Laat het me weten in de reacties!

Bewaar dit overzicht van Aziatische ingrediënten op Pinterest:

Aziatische ingrediënten

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

4 Comments

  1. Inderdaad, deze kruiden heb ik zo’n beetje allemaal in huis. Ik kook graag Indonesisch en ook geregeld Indiaas (Indisch bestaat eigenlijk niet, dat is uit voormalig Nederlands Indië).

    Garam masala maak ik het liefste zelf, ietwat bewerkelijk, maar echt het lekkerst!

    Wij hebben ons met chutney een keer vergist, hilarisch. Zelf Afrikaanse Bobotie (volgens mij van 24Kitchen) gemaakt en de tip was om er een lekkere chutney bij te serveren. Manlief vond in de winkel een ‘birambi chutney’. Gelukkig alleen bij onszelf een flinke eetlepel erdoorheen geschept en niet bij de kids. Zo zeg, dat brandde! We stonden in de fik. We hebben de hele Bobotie niet geproefd. Bleek ‘birambi’ een of andere scherpe peper te zijn. Hahaha, het had een zoete chutney moeten zijn. Later nog eens de chutney gebruikt, maar dan met mate. En de smaak was echt heel goed 🙂

  2. Ik heb een onwijs goed recept voor garam masala. Mail me gerust.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*