Deze butter chicken curry is zo lekker, die zou ik iedere avond wel kunnen eten. Nou okay dan, iedere week. Probeer ‘m maar, je eet je vingers er bij op!
De Wereld Thuis
Het recept voor deze butter chicken curry komt uit het kookboek De Wereld Thuis van Ronald Giphart en Mascha Lammes. Ik ben maar een klein beetje afgeweken van het recept. Ik heb de fenegriekpoeder weggelaten (want nergens te vinden) en de chilipoeder vervangen door Ghost chili poeder. Die is extreem heet, dus gebruikte ik daar een halve eetlepel van (in plaats van een hele). En ik verving de peterselie door koriander. Want liefde voor koriander!
Naan
Natuurlijk bakte ik bij de butter chicken curry ook lekkere naanbroodjes bij dit gerecht. Ideaal om restjes saus mee op te scheppen. Let wel op: als je één keer zelf naanbrood hebt gebakken, dan wil je nooit meer van die voorgebakken naan uit de winkel. En oja: ik weet dat naan brood betekent, en dat naanbroodjes dus broodbroodjes is…
Laat je niet afschrikken door de onwijs lange ingrediëntenlijst. Als je dit gerecht een keer gemaakt hebt ga je dat nog veel vaker doen, en het hebben van een goed gesorteerd kruidenassortiment kan nooit kwaad!
Butter chicken curry
Butter chicken curry
Wat heb je nodig:
- Wok of hapjespan
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilet
- 5 cm verse gember
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 eetlepel chilipoeder
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 80 gram roomboter
- 2 uien
- 1 blik gepelde tomaten 400 gram
- 1 scheutje azijn
- 1 eetlepel garam masala
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 50 gram bruine suiker
- 1 eetlepel sambal
- 100 ml kippenbouillon van een blokje
- 60 gram creme fraiche
- 50 gram cashewnoten
- verse koriander naar smaak
Aan de slag!
- Snijd de kippendijfilet in stukjes. Meng in een kom de geraspte gember, geperste knoflook, kerrie en chilipoeder. Doe hier de kip bij en laat minstens een uur marineren.
- Verhit de olie in een wok (met deksel) en bak de kip 10 minuten. Neem uit de pan.
- Smelt in dezelfde pan de boter en fruit hierin ca. 3 minuten de uien. Voeg nu de tomaten, azijn, garam masala, gemberpoeder, paprikapoeder, bruine suiker, sambal en kippenbouillon toe. Roer goed door en breng zachtjes aan de kook.
- Voeg de kip weer toe, doe een deksel erop en laat 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Proef of er nog wat zout bij moet. Voeg de crème fraiche toe en de fijngehakte cashewnoten en koriander.
- Serveer met rijst en/of naan.
Ik vond het heerlijk maar de kinderen vonden het veel te heet…. ook naan gemaakt en het was echt smullen, ik heb er nog wel boontjes doorheen gedaan voor de vitamientjes.
Leuk om te horen! Boontjes erdoor is een prima idee!
This by the best chicken curry recipe i have bumped into.. i really enjoyed the rich flavor it has not forgotten the chilly (even though i was sniffing the whole time lol..) its not too hot but my chilli tolerance is very low. I would recommend this. Thank you for sharing.
It’s one of my favourite recipes as well! Glad you liked it!
Morgen ga ik ‘m maken. Valt reuze mee die kruidenlijst. Zijn kruiden die ik sowieso wel in huis heb. Ben dol op butter chicken curry, de rest van het gezin ook, dus benieuwd hoe die van jou is. Vanwege de kinderen doe ik met de chili en garam masala wat rustig aan. En de cashewnoten noten (wegens overgevoeligheid) laat ik achterwege. Ik laat je nog weten hoe het smaakte!
Leuk, is echt een van mijn favoriete curries!
Zoon heeft het al gegeten en ik ook een hapje natuurlijk. We zijn allebei fan! Straks man en dochter.
Goed om te horen! Ik krijg gelijk zin het weer te maken.