Home » De Thaise keuken: thuis en op vakantie

De Thaise keuken: thuis en op vakantie

Ik kan best stellen dat de Thaise keuken mijn favoriete keuken is. Ik heb nog geen gerecht ontdekt dat ik niet lekker vind. Om op vakantie iedere dag Thais te ‘moeten’ eten was dan ook beslist geen straf. Vandaag geef ik een impressie van wat ik allemaal gegeten heb en geef tips om hier in Nederland ook lekker Thais te eten, de juiste ingrediënten te kopen of uit eten te gaan. Al blijft het feit dat het nooit zo lekker zal smaken als daar…..

Pad thai aan het strand

Thaise keuken: curries

De meeste avonden aten we curry of pad thai. Groene curry, rode curry, panang curry, massaman curry. Ze zijn me allemaal even lief. Maar als ik er dan toch eentje moet kiezen dan ga ik voor de groene curry. Of toch de Massaman? Wist je trouwens dat in vele lijsten, zoals deze van CNN travel, de massaman curry op nummer 1 staat in het overzicht van world’s best dishes? Ik snap wel waarom! Wij eten het thuis ook heel graag, ook op mijn blog vind je het recept voor massaman curry.

groene curry

Tijdens de kookcursus leerde ik groene curry maken. Net als veel andere Thaise gerechten kost het maken van deze curry vrij weinig tijd. Dus zorg dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen, gewassen en gesneden, en in no time heb je een lekker gerecht op tafel staan. En die currypasta dan? Die kun je natuurlijk zelf maken (en in porties invriezen) maar het is ook geen schande die te kopen, bij voorkeur in de toko of Aziatische supermarkten. Veel Thai doen dat zelf ook!

Thaise keuken: pad thai krab

Thaise keuken: pad thai

Pad thai – roergebakken noedels met een zoetzure tamarinde saus – is het favoriete gerecht van mijn zoontje. Het liefst met garnalen. Maar ook de variant met kip is heerlijk. Of met krab, zoals ik die iedere dag voor de lunch at aan het strand. Voor een bord betaalde ik maar € 2,50. Zo eenvoudig en zo lekker! Op mijn blog vind je een recept van pad thai met kip.

Ook Pad Thai is zo gemaakt, mits je de juiste ingrediënten in huis hebt. Tijdens de kookcursus maakten we een versie van Pad Thai gewikkeld in ei. Leuk om te doen! Had je de video van de kookcursus al gezien?

Maar er kwam nog meer op tafel!

Zoals enorme kommen Thom Kha Kai soep, mijn favoriete soep. Deze kippensoep met kokosmelk kan ik eten als ontbijt, lunch of avondeten, zo lekker vind ik het! En als er nog ruimte was voor een toetje, dan koos ik altijd voor mango sticky rice, kleefrijst met gezoete kokosmelk en verse mango.

Thaise keuken: thom kha kai soep

Ook aten we vaak de heerlijkste vis, vooral Bodhi’s (en mijn) favoriete grote garnalen. Er waren verrassend veel Chinese restaurants in Thailand te vinden, waar we de heerlijkte dim-sums en Pekingeend hebben gegeten.

ananas

Thaise keuken: fruit

Het fruit in Thailand smaakt zo veel keren lekkerder dan bij ons. Gerijpt onder de volle zon zorgt ervoor dat de ananas boordevol smaakt zit en het sap langs je kin druipt. Wist je trouwens dat ananas onder de grond groeit? En het kroontje boven de aarde uitsteekt? Ik niet!

Thaise keuken: mangosteen markt

Onze gids Soon liet ons iedere dag kennis maken met allerlei soorten vers fruit die hij kocht op de markt. Ramboetan, lychee, durian, ananas, drakenfruit, watermeloen, banaan, mango, mangosteen. Vooral die laatste vond ik heel bijzonder en smakelijk. De (behoorlijke) dikke schil pel je af en binnen in vind je zo’n 6 stukjes wit fris vruchtvlees.

Thaise keuken: mangosteen

 

Thaise keuken: vreemde smaakjes en snacks

In Thailand vind je bekende chipsmerken (Lays) en snoepgoed in de meest vreemde smaken. Zoals chips met zeewiersmaak of St. Jacobsschelp met knoflookboter. En Kit-Kat matcha thee. Die chips was overigens verdomd lekker!

Thaise keuken: lays

Ook probeerde ik een lokale snack: gefrituurde sprinkhaan. Kijk maar!

Thaise keuken: drinken

Thaise keuken: watermelonshake

Veel vers fruit betekent ook: verse fruitshakes. Vaak gemaakt van bevroren fruit, zodat je een soort smoothie kreeg. Van watermeloen, mango of jonge kokosnoot. Dorstlessend en ontzettend lekker!

Thaise keuken: mango shake

Hoewel we echte wijndrinkers zijn was dat in Thailand niet echt een optie. Weinig keuze en ontzettend duur. Maar ook een Singha of Tiger biertje smaakt voortreffelijk bij de curry.

culi souveniers

Culi souveniers

Uiteraard nam ik ook nog wat culi souveniers mee. Veel te weinig, maar de koffer bood niet genoeg plaats voor al het lekkers waar mijn oog op viel. Ik kocht een mooi kokosnoot schaaltje, koelkastmagneten met miniatuurgerechtjes, rozen- en jasmijnthee.

Thaise keuken: groente

Thuis Thais eten

Op mijn blog vind je diverse Thaise recepten. Voor de boodschappen raad ik je aan een bezoek te brengen aan een van de 20 supermarkten van Amazing Oriental. Of shop er online. Je vindt hier alles wat je culinaire hartje begeert. Wist je dat er drie keer in de week verse groente en fruit wordt ingevlogen vanuit Azië? Die mini aubergines voor de groene curry haal je dus gewoon daar. Maar ook bananenblad, Thaise basilicum en hete pepertjes. En ze hebben een uitgebreid assortiment currypasta’s. Ook haal ik hier graag coconutcream (nog romiger dan melk), kleefrijst en Singha bier. Uiteraard kun je voor veel ingrediënten ook terecht bij de toko of soms op de markt (in ieder geval op de grote Haagse markt).

Een hele fijne site vind ik die van Aziatische ingrediënten. Hier vind je ook goede tips voor merken curry pasta of andere ingrediënten.

Thaise keuken: saté

Liever uit eten? Dan kan ik in Den Haag van harte restaurant Rakang Thai of Phuket aanbevelen. Ken jij nog meer goede Thaise restaurants of winkels voor ingrediënten? Laat het weten in de reacties.

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

9 Comments

  1. Wat een super leuk geschreven verhaal. Het is ook mijn favoriete keuken en als ik deze foto’s zie samen met jouw teksten erbij loopt het water mij in de mond. Ik ga zeker van je recepten gebruik maken. Groetjes Karin

  2. Dat ziet er lekker uit zeg! Het klinkt ook echt als een heerlijke foodie-vakantie! Ik ben zelf nog maar één keer in Azië geweest – op het vliegveld – , maar wat ik me wel herinner is inderdaad de smaak van het fruit in bijvoorbeeld een mango-smoothie. Zo lekker! Ik ben trouwens benieuwd of het moeilijk is om een Thaise curry te maken. Inmiddels maak ik aardige Indiase curries, dus ik ben benieuwd waar het verschil zit.

    • Er zijn eigenlijk meer overeenkomsten dan verschillen tussen Thaise en Indiase curries. De basis is altijd een currypasta. Alleen in India wordt bijvoorbeeld ook yoghurt gebruikt, in de Thaise keuken niet. Het maken van een curry is niet moeilijk, zolang je maar goede ingrediënten gebruikt!

  3. Weer een leuk stuk over jullie reis maar Tailand. Het meeste lijkt ons ook erg lekker.
    Wat is het toch fijn dat Bodhi bijna alles lust.

  4. Super!! en je mag mij altijd wakker maken voor deze keuken want ben er gek op!! Ga even de recepten opslaan en jaaaa snel maken 😀

  5. Ik ben dol op vis en garnalen. Helemaal gewokt en in soep. De Thaise keuken is dan ook echt aan mij besteed!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*