Gyoza, wij krijgen er in hier in huis nooit genoeg van. Iedere keer als ik denk dat ik nu toch wel weer een leuk voorraadje gemaakt heb (het is namelijk even een klusje) dan is die voorraad toch weer zo verdwenen. Het is ook zo lekker! Ik maakte dit keer gyoza met garnalen.
Goyza met garnalen maken
Op mijn blog vind je ook het recept voor gyoza met kipgehakt en een recept voor gyoza met varkensgehakt. Gebruikte ik eeder nog af en toe een handig apparaatje om de gyoza te vouwen, inmiddels heb ik wel de smaak te pakken.
Zie op dit filmpje hoe je de gyoza’s het makkelijkste vouwt. Ik doe het niet helemaal hetzelfde maar het luister ook allemaal echt niet zo. Als de vellen maar dicht zitten! Net zo’n fan van garnalen als ik? Ik zette de 10 lekkerste recepten met garnalen voor je op een rij! Of bekijk eens het artikel met de 10 lekkerste recepten met vis op mijn blog.
Gyoza met garnalen
Gyoza met garnalen
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
Voor de gyoza
- 1 pakje gyozavellen ca. 35 stuks, diepvries
- 250 gram gepelde ongekookte grote garnalen
- 10 gram koriander inclusief steeltjes
- 4 lente-uitjes
- 3 cm geraspte gember
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel sesamolie plus extra om te bakken
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus ketjap
- 1 eetlepel maizena
- Bloem om te bestuiven
Aan de slag!
- Ontdooi de gyozavellen. Ik haal ze meestal de avond voor ik gyoza ga maken uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
- Dep de (ontdooide) garnalen goed droog. Maal de garnalen in de keukenmachine tot gehakt met de koriander. Snijd de bosui in ringetjes. Meng door het garnalengehakt met de sojasaus, mirin, sesamolie, gember, oestersaus en maizena.
- Neem een gyozavel en leg er met een lepel wat vulling op in het midden van het deeg. Maak de randjes nat en vouw de gyoza dicht.
- Leg de gevouwen gyoza’s op een met bloem bestoven bakplaat. Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.
- Kook water in de waterkoker. Bestrijk een hapjespan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg ca. zes gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant een bruin krokant laagje heeft.
- Giet er een heel klein laagje kokend water op. Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij. Als al het water verdampt is kun je de gyoza nog een minuutje laten bakken zonder deksel voor een extra knapperig laagje.
- Meng de ingrediënten voor de saus en serveer bij de gyoza.