Ik ben dol op gyoza, Japanse dumpling, maar niet echt een ster in het vouwen ervan. Toen ik onlangs in de Aziatische supermarkt in de Markthal in Rotterdam een handig apparaatje tegen het lijf liep, moest ik dat wel meenemen. Helemaal omdat het maar € 1,95 kostte. Zou het wat zijn? Ik maakte heerlijke gyoza met kip!
De kunst van het vouwen
In mijn vorige recept voor gyoza met varkensvlees liet ik een video zien met de vouwtechniek die je moet gebruiken. En dat ziet er gemakkelijker uit dan het is! Of ik gewoon niet zo handig, dat kan ook. Maar met dit apparaatje (online vond ik ‘m bij Amazon voor € 3,27) vouwde ik onlangs in een mum van tijd een heel pak gyoza vellen (40 stuks!) dicht. Tsjakka! Weer een heerlijke voorraad klaar in de vriezer. Je kunt de gyoza zo uit de vriezer in de pan doen, houdt alleen een paar minuten extra stoomtijd aan.
Kipvulling
Dit recept verschilt vrijwel niet van mijn andere gyozarecept. Alleen heb ik hier kipgehakt gebruikt. Handig voor als je mensen te eten krijgt die geen varkensvlees eten. Houd je van goed gevulde gyoza gebruik dan 100 gram extra kipgehakt. Vulling over? Ik bak er dan mini hamburgers van.
Gyoza met kip
Gyoza met kip
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
Voor de gyoza
- 1 pakje gyozavellen ca. 35 stuks, diepvries
- 200 gram kopgehakt
- 200 gram witte kool
- 4 lente-uitjes
- 1 eetlepel geraspte gember
- 2 eetlepels mirin
- 1 eetlepel sesamolie plus extra om te bakken
- 1 eetlepel oestersaus
- 1 eetlepel zoete sojasaus ketjap
- 1 eetlepel maizena
- Bloem om te bestuiven
Aan de slag!
- Ontdooi de gyozavellen. Ik haal ze meestal de avond voor ik gyoza ga maken uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
- Snijd de kool en lente-ui heel fijn. Vermeng met het gehakt in een kom en kneed er de sojasaus, mirin, sesamolie, gember, oestersaus en maizena goed door. Breng eventueel nog extra op smaak met zout.
- Neem een gyozavel en leg er met een lepel wat vulling op in het midden van het deeg. Maak de randjes nat en vouw de gyoza dicht.
- Leg de gevouwen gyoza’s op een met bloem bestoven bakplaat. Je kunt ze nu (deels) invriezen of direct bereiden.
- Kook water in de waterkoker. Bestrijk een hapjespan (met deksel) dun met wat sesamolie. Zet op halfhoog vuur. Leg ca. zes gyoza’s in de pan en bak ze ca. 2 minuten totdat de onderkant een bruin krokant laagje heeft.
- Giet er een heel klein laagje kokend water op. Doe het deksel op de pan en laat ca. 5 minuten stomen (twee minuutjes langer wanneer je goyza uit de diepvries gebruikt). Als voor die tijd al het water al verdampt is giet je er nog iets bij. Als al het water verdampt is kun je de gyoza nog een minuutje laten bakken zonder deksel voor een extra knapperig laagje.
- Meng de ingrediënten voor de saus en serveer bij de gyoza.