Toen we onlangs bij The Indian Curry Club aten, kregen we – naast diverse vlees- en visgerechten – ook deze vegetarische saag paneer. Wat was dat lekker! Natuurlijk ben ik het thuis gelijk gaan namaken, en dat is verdraaid goed gelukt! Saag paneer is een makkelijke en snelle vegetarische groente curry met spinazie en witte kaas.
Saag
Saag is Indiaas voor ‘groente’. In principe kun je meerdere soorten bladgroente – zoals raapstelen – voor dit gerecht gebruiken. In de praktijk is dit vaak spinazie. Een vergelijkbaar gerecht is het Indiase Palak paneer. Palak betekent spinazie.
Paneer
Paneer is een jonge, verse witte kaas. Deze koop je o.a. bij Amazing Oriëntal en bij de grotere Jumbo’s. Of je maakt paneer gewoon zelf! Je kunt paneer een beetje vergelijken met halloumi of hüttenkäse. Paneer wordt gemaakt van volle melk. Door toevoeging van een zuur, bijvoorbeeld citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De vaste deeltjes scheiden zich van de wei. Er wordt bij de bereiding van deze kaas dus geen gebruik gemaakt van dierlijk stremsel. Dat maakt dat paneer geschikt is voor vegetariërs.
Een van de unieke eigenschappen van paneer is dat het niet smelt. Dit maakt paneer een ideale kaas voor dit recept omdat het een milde, melkachtige kaassmaak heeft die perfect werkt met gepureerde groenten, maar niet oplost in de saus. De paneerblokjes zijn een perfecte vleesvervanger die je ook kunt bakken of frituren. Dit geeft ze nog meer textuur in het gerecht.
Makkelijk en snel
Indiase saag paneer is een makkelijk gerecht dat ook nog eens razendsnel op tafel staat. Ik combineer het vaak met rijst en een curry met kip, zoals deze Indiase kip korma en versgebakken naan. Voor vier personen maak ik dan de helft van elk gerecht.
Saag paneer
Indiase saag paneer
Ingrediënten
- 350 gram paneer
- 450 gram spinazie diepvries, fijngehakt, ontdooid
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels yoghurt
- 3 eetlepels slagroom
Aan de slag!
- Snijd de paneer in blokjes van ca. 1 bij 1 cm.
- Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en roer ongeveer 30 seconden door de olie. Voeg dan chilipoeder en kurkumapoeder toe. Roer de gehakte knoflook erdoor en bak goudbruin.
- Voeg de ontdooide spinazie toe aan de pan en roer er eerst de yoghurt en vervolgens de slagroom door. Roer de blokjes paneer erdoor en verwarm deze een paar minuten. Breng op smaak met zout.
- Serveer met rijst en/of naan.