Ik at voor het eerst opor ayam bij restaurant Garoeda in Den Haag. Een prachtig oud Indonesisch restaurant waar je heerlijk rijsttafels kunt eten. Mijn man en ik vielen als een blok voor een gerecht van supermalse kruidige kip gestoof in kokosmelk. Dat bleek dus de opor ayam te zijn.
Ik heb meerdere pogingen gedaan om dit gerecht na te maken. Net als bij zoveel familie recepten zijn er vele varianten van dit gerecht in omloop. Onderstaand recept kreeg ik van een goede vriendin met Indonesische roots. Ik heb het nog een beetje bewerkt (kan het niet laten hè) maar nu is het perfect. Een heerlijk en smaakvol gerecht dat zeker nog vaak bij ons op tafel zal komen!
Aziatische ingrediënten
Gebruik wel een hele kip of kippenbouten, en geen kipfilet! De meeste ingrediënten vind je tegenwoordig wel in de supermarkt. De kemirienoten, djeroek poeroetblaadjes en salamblaadjes (Indonesische laurier) kocht ik bij de toko. Ik heb sowieso een lade vol met Aziatische ingrediënten in huis.
Ik heb er trouwens voor gekozen om de kip te ‘plukken’ alvorens deze te serveren. Scheelt een hoop gedoe aan tafel. Je kunt desgewenst ook de kipstukken in de saus serveren. Zorg er dan voor dat je in ieder geval net zo veel kippenbouten of –stukken hebt als het aantal personen voor wie je het serveert.
Opor Ayam
Wat heb je nodig (4 personen)
- 1 kilo kippenbouten of hele kip in stukken
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 3 centimeter verse gember, geraspt
- 1 theelepel trassi
- 1 serehstengel, gekneusd
- 6 kemirienoten
- 4 djeroek poeroetblaadjes
- 4 salamblaadjes
- 100 gram santen
- 1 theelepel sambal oelek
- zout
Pof de kemirienoten 10 minuten op de bakplaat van een oven van 150 graden. Maal de noten licht fijn (hoeft niet helemaal tot poeder) met een vijzel.
Kook de kip 10 minuten in 1 liter water. Giet af en vang 500 ml van het kookvocht op. Dep de kippenbouten droog. Verhit de olie in een grote braadpan en bak de kippenbouten tot het velletje bruin en knapperig wordt. Haal uit de pan. Bak in dezelfde pan de gesnipperde ui lichtbruin.
Voeg de knoflook, gember, kemirienoten, trassi, sereh, djeroek poeroet- en salamblaadjes toe. Schenk het kookvocht erbij en voeg de santen en de sambal toe. Breng op smaak met zout. Doe nu ook de kipstukken er weer bij en laat ca. 30 minuten sudderen tot de saus een beetje is ingekookt.
Verwijder de sereh, djeroek poeroet- en de salamblaadjes. Trek met twee vorken alle kip van de bouten af. Doe terug in de pan en proef of er eventueel nog wat zout bij moet.
Serveer met witte rijst en zoet-zure komkommer.
Heerlijk Anne-Marie dit gerecht komt volgend weekend hier op tafel.
Laat je me weten of het gesmaakt heeft? Leuk!
Lekker, Indische keuken!
Ik ben zelf geen rijstliefhebber maar dit klinkt wel goed hoor!
Je zou het ook wel met noodles kunnen maken?
Heerlijk zeg! En wat een leuk schaaltje.