Larb is een frisse vleessalade met een explosie van smaken. De salade wordt larb, laap of laab genoemd en kun je maken van varkensgehakt, kipgehakt of – indien je een vegetarische variant wil – tofugehakt.
Larb, laap of laab
De salade is oorspronkelijk afkomstig uit Laos, ik ken het echter vooral uit de Thaise keuken. Laap is Thais voor hakken (als in gehakt vlees). De smaken in het gerecht zijn zowel zoet, zout, zuur als pittig en daardoor een echte smaakexplosie. Bovendien is de salade zo gemaakt, het vergt alleen wat snijwerk. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken, hak dan de citroengras, knoflook, peper en gemberwortel in de blender. Fan van de Thaise keuken? Maak dan ook eens deze Thaise kip in pandanblad of Pad Thai met garnalen.
Geroosterde gemalen rijst
Onmisbaar ingrediënt voor de larb salade is de geroosterde en gemalen rijstpoeder. Die kun je eventueel kopen in de betere toko, maar ook makkelijk zelf maken. Rooster in een droge koekenpan – onder regelmatig omroeren op middelhoog vuur 50 gram ongekookte kleefrijst en een blaadje kaffir limoen (optioneel) totdat de rijst goudbruin en geurig is. Dit duurt 5-10 minuten. Laat afkoelen en vermaal tot poeder (rijst + blad). Maal niet helemaal fijn, de knapperige stukjes rijst maken het juist zo lekker.
Larb, laap of laab salade
Larb, laap of laab salade
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 300 gram kip- of varkensgehakt
- 1 stengel citroengras
- 1 teentje knoflook
- 1 rode rawit peper
- 2 cm verse gember
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 sjalotje
- 2 theelepel suiker
- 2 eetlepel vissaus
- 1 limoen
- 1 kropje little gem of romaine sla
- geroosterde rijstpoeder naar smaak
- verse koriander of munt naar smaak
Aan de slag!
- Hak het witte deel van de citroengras fijn. Schil de gemberwortel en hak ook deze fijn, net als de knoflook en het pepertje.
- Doe de vissaus, suiker en het sap van een halve limoen in een kommetje. Snijd de andere helft van de limoen in partjes. Snijd het sjalotje in dunne ringen.
- Verhit een wok op hoog vuur. Giet de olie erin en bak het gehakt rul bruin.
- Haal het gehakt uit de pan en bak in dezelfde pan nu de gember, knoflook, citroengras en rawit voor ca. 1 minuut.
- Voeg de vissaus, suiker en limoensap toe. Doe het gehakt terug in de pan en roer er ook de sjalot door.
- Schep de larb in een schaal en bestrooi met geroosterde rijstpoeder en grofgehakte koriander en/of munt.
- Serveer in slablaadjes en geef er extra geroosterde rijstpoeder en limoenpartjes bij.