De lotuswortel is de wortel van de Heilige lotus, een wanterplant. Wanneer je de lotuswortel doorsnijdt zie je het prachtige patroon van de zogenaamde luchtkamers. Plakjes lotuswortel zijn dan ook heel decoratief. Ik maakte lotuswortel chips.
Lotuswortel
De Heilige Lotus komt oorspronkelijk uit Indonesië en India. De wortel kan onderwater wel een meter lang worden. De smaak is lichtzoet, het doet wel wat denken aan aardappel. Wanneer je de plakjes kort blancheert en daarna afspoelt met koud water kun je ze ook rauw verwerken in een salade. Of verwerk de wortel in soep, stoofschotels of een wokgerecht. Of maak er chips van! Je koopt lotuswortel bij de toko of Aziatische supermarkt. Als hele wortel of voorgesneden in plakjes op water.
Shallot sauce
Crispy chili oil move over, there’s a new sauce in tow! Want als je dan toch bij de Aziatische Supermarkt ben (nee, ik heb geen aandelen, maar kom er zooooo graag!), koop dan een potje shallot sauce van van het merk Bull Head. Dit Taiwanese potje met gekarameliseerde sjalotjes met een beetje sojasaus is een ware umami smaakbom en lekker bij alles. Op je noodles, eitje, groente, als dip voor je gyoza en natuurlijk lotuswortel chips. Verslavend lekker, je bent gewaarschuwd!
Lotuswortel chips
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- Lotuswortel
- Zonnebloemolie
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spoel de plakjes lotuswortel goed om met koud water in een vergiet. Leg ze daarna op de helft van een theedoek en druk de andere helft erover heen om de plakjes zo veel mogelijk droog te maken.
- Bestrijk de plakjes aan beide kanten met olie en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak in de oven in ca. 30 minuten lichtbruin en knapperig. Houd ze de laatste 5 minuten een beetje in de gaten, iedere oven is weer anders!
- Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen.