Mijn zoon en ik zijn dol op sushi. Meestal gaan we voor sushi gewoon lekker uit eten, bij Zushi in Amsterdam (met lopende band!) of een all you can eat restaurant. Maar zelf maken is ook leuk en lekker! Ik ben geen ster in het maken van strakke rollen maki sushi, maar nigiri sushi maken is daarentegen easypeasy!
Soorten sushi
Je hebt diverse soorten sushi:
- maki sushi: de bekende rolletjes van zeewier met sushirijst en diverse vullingen
- uramaki: binnenste buiten rolletjes, met de rijst aan de buitenkant
- temaki: hoorntjes van zeewier met rijst en diverse vullingen
- sashimi: plakjes rauwe vis
- nigiri: blokjes rijst met stukjes vis, ei of avocado
Nigiri sushi
Op mijn blog vind je al een recept voor temaki sushi. Deze maak je het liefst kort van tevoren, dan blijft de zeewier lekker knapperig. De nigiri sushi kun je wel vantevoren maken. Haal dan wel minstens een half uur voor serveren uit de koelkast. Van de rest van de zalm en tonijn sneed ik dunne plakjes sashimi. Ook zo dol op vis? Ik zette de 10 lekkerste recepten met vis op mijn blog voor je op een rij!
Nigiri sushi maken
Nigiri sushi
Wat heb je nodig:
- plastic folie
Ingrediënten
- 250 gram sushi rijst
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels suiker
- norivellen
- toppings naar keuze zalm, tonijn, avocado etc
- sojasaus
- wasabi
- ingelegde gember optioneel
Aan de slag!
- Kook de sushi volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meng de rijstazijn met het zout en de suiker. Verwarm op een laag vuur totdat de suiker is opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een grote lage ovenschaal en sprenkel de azijn erover. Schep om en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Als je het helemaal goed wilt doen dan laat je de rijst afkoelen terwijl je - al omscheppend - met een waaier de rijst koelt. Ik laat dat meestal achterwege.
- Bewaar tot gebruik eventueel in de koelkast (afgedekt met folie).
- Maak met natte handen kleine blokjes van de sushi rijst.
- Snijd dunne plakjes zalm, tonijn, avocado, krab etc en beleg hiermee de blokjes. De vis kun je zo op de rijst leggen, de avocado en omelet kun je vastzetten met een reepje nori. Plak het uiteinde vast met een beetje water.
- Vega(n)?: vervang de vis door reepjes in sesamolie gebakken oesterzwam, op smaak gebracht met wat sojasaus. Verder kun je natuurlijk de omelet, avocado en eventueel vegan visvervangers gebruiken. Of maak zoete sushi met mango!
- Serveer de nigiri sushi met sojasaus, wasabi en (eventueel) ingelegde gember.