Deze shrikhand met mango is de Indiase variant van onze hangop. Een eenvoudig te maken maar oh zo smaakvol dessert. De ideale afsluiting van een Indiase maaltijd, zoals mijn favoriete butter chicken curry.
Shrikhand
Volgens een legende is shrikhand uitgevonden door rondreizende herders. Het werd al ruim 500 jaar voor Christus gegeten en over de hele wereld kent men variaties van uitgelekte yoghurt. Begin op tijd met het maken van dit dessert, de yoghurt moet minimaal 8 uur uitlekken. Je houdt van 1 liter yoghurt ongeveer 500 gram hangop over. De wei (het vocht dat er uitlekt) kun je bijvoorbeeld gebruiken als vervanger van melk in pannenkoekenbeslag. Ook schijnt het goed te werken in de moestuin (tegen meeldauw) en je kunt er in baden voor een mooie huid.
Saffraan
Je ziet soms ook gelere varianten van shrikhand, er is dan meer saffraan gebruikt. Saffraan is een bijzonder duur specerij dat gewonnen wordt uit de saffraankrokus. De stampers ervan worden handmatig geoogst. Dat verklaart ook gelijk de hoge prijs!
Shrikhand met mango
Shrikhand met mango
Ingrediënten
- 1 liter yoghurt vol
- 50 gram basterdsuiker wit
- 50 ml water
- 0,05 gram saffraan
- 1 theelepel kardemompoeder
- 250 gram mangoblokjes diepvries
- 100 gram pistache nootjes gepeld en ongezouten
Aan de slag!
- Maak de theedoek nat onder de kraan en wring uit. Hang een zeef op een (beslag)kom en leg hier de natte theedoek in. Giet de yoghurt in de theedoek, vouw voorzichtig dicht en laat tenminste acht uur in de koelkast uitlekken.
- Doe de uitgelekte yoghurt in een kom.
- Breng het water tegen de kook aan en haal van het vuur. Roer er de basterdsuiker, saffraan en kardemompoeder door en laat volledig afkoelen. Roer het door de uitgelekte yoghurt en laat nog een paar uurtjes staan om de smaken te laten intrekken.
- Serveer in schaaltjes met blokjes mango en grof gehakte pistache nootjes.