Ik schreef het al in mijn artikel over de foodtrends van 2019: jackfruit gaat het helemaal worden dit jaar. Jackfruit is een fruitsoort die je op twee manieren kunt eten: rijp en geel of jong en groen. En juist die jonge jackfruit is de ideale vleesvervanger gebleken. Ik maakte er een heerlijk vegan rendang met jackfruit mee.
Wat is jackfruit?
Het vruchtvlees van de jackfruit neemt makkelijk alle smaken op, zodat je het prima kunt marineren of kruiden. En het heeft de structuur van draadjesvlees! Het meest bekende recept met jackfruit is dan ook vegan pulled pork. Of je nu vega, vegan of flexetarier bent, het is zeker de moeite waard om een keer met jackfruit te koken!
Fairtrade Original haalt de jackfruit uit Thailand. De boom waaraan de jackfruit groeit kan wel 20 meter hoog worden en ook de vruchten zijn indrukwekkend groot en wegen tussen de 5 en 40 kilo! De eerste jackfruit in blik (op zout water) vindt je sinds begin 2019 in de schappen bij Albert Heijn, zowel in de winkel als online! Een blik jackfruit (565 gram) kost € 2,45.
Vegan rendang, vind ik het lekker?
Ik was echt aangenaam verrast door zowel de smaak als de structuur van de vegan rendang met jackfruit. Als je het niet had geweten zou ik niet geloofd hebben dat het geen vlees was. Wel maak ik mijn rendang meestal met rundvlees, de jackfruit had in dit gerecht meer de structuur van kip. Dat je geen vlees eet, maar fruit, en tegelijkertijd een flinke portie vezels binnen krijgt, is echt super! Ik kreeg van Fairtrade Original een heel pakket, waaronder ook een rendang mix. Boemboe voor rendang maak ik liever zelf, die heeft toch dan toch iets meer pit en smaak naar mijn mening.
Vegan rendang met jackfruit
Vegan rendang met jackfruit
Ingrediënten
- 2 blikken Fairtrade Original Young Jackfruit
- 200 ml kokosmelk
- 200 ml water
- 1 ui gesnipperd
- 1 bakje Fairtrade original Rendang Boemboe of zelfgemaakte boemboe
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 2 theelepels komijnpoeder
- 6 blaadjes kaffir limoen blaadjes
- 2 eetlepels sojasaus vegan versie
- 1 eetlepel ketjap manis vegan versie
- 40 gram geraspte kokos
- koriander optioneel
Aan de slag!
- Giet de jackfruit af, spoel onder de kraan en laat uitlekken in een vergiet.
- Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin zachtjes de ui. Voeg de boemboe, knoflook, komijn en kaffir limoen blad toe en roerbak een paar minuten. Gebruik je het recept van mijn zelfgemaakte boemboe, dan kun je de ui, knoflook en komijn achterwege laten.
- Voeg de jackfruit, het water en de kokosmelk toe en laat een half uur met deksel op een laag pitje sudderen. Verwijder de deksel en laat nog een half uur sudderen. Voeg vervolgens de sojasaus en ketjap toe en laat nog een half uur zonder deksel koken (in totaal dus 1 ½ uur kooktijd).
- Rooster in een droge koekenpan op een laag vuurtje de kokosrasp goudbruin. Roer af en toe en laat het niet verbranden! Voeg de rasp toe aan het eind van de kooktijd (houd wat achter voor de garnering) en roer door.
- Verwijder het citroenblad en trek eventueel met twee vorken het vruchtvlees van de jackfruit nog wat uit elkaar.
- Serveer met witte rijst en garneer met de kokosrasp en eventueel wat verse fijngehakte koriander.
Heel lekker recept. Mijn 1e ervaring met Jack Fruit. Nu in 2 maanden tijd al 2x gemaakt.
Zelf laat ik het laatste half uur bonen mee stoven. Rendang JF samen met witte rijst, kokosrasp en wat sambal naar smaak! Mmmm….
Goede toevoeging!