Ken je dat, dat je kasten uitpuilen van de bakvormen? Maar dat je toch steeds weer nieuwe koopt? Toen ik laatst tegen deze mooie compacte siliconen vorm voor madeleines aanliep moest ik die wel meenemen. Die had ik immers nog niet? Ik maakte drie heerlijke versies: de klassieke madeleines, pumpkin spice madeleines en matcha madeleines
Pumpkin spice
Pumpkin spice is zo’n typisch Amerikaanse rage, vooral bekend door de pumpkin spice latte van Starbucks. Het is een kruidenmix van kaneel, gember, kruidnagel, nootmuskaat en piment die vaak wordt gebruikt in pompoentaart. Bijna hetzelfde dus als onze Hollandse speculaas– of koekkruidenmix. Alleen is daar piment vervangen door kardemom. Je kunt dan ook prima koekkruiden gebruiken. Of maak zelf je pumpkin spice mix:
Pumpkin spice mix
- 4 theelepels kaneelpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel piment
- ½ theelepel nootmuskaatpoeder
Matcha
Nog zo’n rage is matcha thee. Heel gezond (en ook lekker!) om te drinken, maar je kunt er ook mee bakken. Je baksels kleuren dan ook heel mooi groen. Persoonlijk proef ik niet zo heel veel van de matcha terug in de madeleines. Maar ze zien er wel mooi uit! Matchapoeder koop je bijvoorbeeld bij Hug the tea of Mr & Mrs tea.
Plannen
Neem even de tijd om deze madeleines te bakken. Het recept is niet moeilijk, maar een aantal stappen nemen wat tijd in beslag. Ik koos ervoor om het beslag in drie delen te verdelen en een deel te kruiden met pumpkin spice (2 theelepels) en met matchapoeder (1 theelepel). Je kunt natuurlijk ook het hele beslag kruiden. Proef dan even wat de beste verhouding van kruiden/matcha is naar jouw smaak. Was je al bekend met de geschiedenis van de madeleine?
Madeleines
Wat heb je nodig (ca. 20 stuks)
- 125 gram boter
- 2 grote eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram bloem
- 1,5 tl vanille extract
- Rasp van een halve citroen
- snufje zout
- (eventueel) pumpkin spice of koekkruiden, matchapoeder
Smelt de boter in een pannetje en laat vervolgens afkoelen.
Klop de eieren met de suiker schuimig en dik voor tenminste 5 minuten. Zeef de bloem en spatel deze beetje bij beetje door het eimengsel. Spatel ook de gesmolten boter erdoor. Voeg de vanille extract, zout en citroenrasp toe. Wil je al het beslag kruiden? Voeg dan nu ook de kruidenmix of matcha toe. Spatel even goed door en zet vervolgens ca. 2 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet de vorm in (dit hoeft niet als je een siliconenvorm gebruikt). Schep het beslag in de vorm, ik gebruik hiervoor meestal een ijslepel. Bak de madeleines in 10 minuten gaar.
Bestrooi vlak voor serveren met wat poedersuiker.
Ook handig:
Bewaar het recept voor madeleines op Pinterest:
Ooh Waauw! Die zien er echt heerlijk uit!
Ik heb ze dus gepind op mijn te proberen bordje.😋🤩
Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt!