De aardbeienslof is een recept van mijn foodbucketlist. Al in november vorig jaar heb ik een sloffenvorm aangeschaft, maar het bakken kwam er steeds niet van. Iets met drukte rond Sint en Kerst enzo. Maar gelukkig heb ik de tijd gevonden om een aardbeienslof te maken. Het is de moeite meer dan waard!
De sloffenvorm van Westmark is een uitschuifbare vorm. Zo kun je zelf kiezen of je er één van 27 cm. lengte bakt (zoals de aardbeienslof op de foto, genoeg voor 6 personen) of één van 40 cm. Officieel heet deze vorm trouwens een brotbackform (Duits) of Oval baking thin. Een aanrader, ik kocht ‘m bij DOK in de Passage in Den Haag voor € 10,00.
Slof
Een slof is een bodem van zogenaamd ‘sloffendeeg’ gecombineerd met amandelspijs. Daarop Zwitserse room (een combinatie van banketbakkersroom en slagroom) en vers fruit. De aardbeien kleuren heel mooi met de room, maar ik wil zeker ook nog wel een keer een slof maken met verse mango. Ik heb me grotendeels laten inspireren door het recept van Laura’s Bakery. al is het hier en daar wel wat aangepast (haar recept is voor 2 sloffen).
Het is best lastig om zo’n kleine hoeveelheid banketbakkersroom te maken. Ik maakte dan ook een dubbele portie. De helft gebruik je voor de slof. De andere helft spuit je in witte puntjes om lekkere puddingbroodjes van te maken!
Aardbeienslof
Wat heb je nodig (6 personen):
Bodem
- 90 gram boter
- 75 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
- snuf zout
- theelepel citroenrasp
- 140 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 75 gram spijs
Zwitserse room
- 250 ml melk
- 25 gram custardpoeder
- 35 gram suiker
- ½ zakje vanillesuiker
- 1 ei
- 125 ml slagroom
Aardbeien
Slagroom (spuitbus)
Sloffenvorm (27 cm)
Spuitzak
Banketbakkersroom
Maak eerst de banketbakkersroom. Klop hiervoor een ei met de helft van de suiker los jn een kom. Voeg hier een scheutje melk en de custardpoeder aan toe en roer goed door.
Breng in een steelpan de rest van de melk met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custard mengsel. Roer goed door met een garde. Giet het mengsel terug in de pan en zet deze op het vuur. Laat zachtjes doorkoken tot het dik genoeg is.
Giet de banketbakkersroom in een schaal of kom en dek deze af met folie om een velletje op de room te voorkomen. Laat afkoelen in de koelkast.
Sloffenbodem
Kluts een eitje. De helft hiervan gebruik je voor het deeg van de bodem, de andere helft om de banketbakkersspijs soepel te roeren.
Meng boter, suiker, de helft van het ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een soepel deeg. Maak er een plak van en leg deze, verpakt in keukenfolie, minstens een uur in de koelkast.
Rol de plak deeg uit op een vel bakpapier. Leg het vel met deeg op de bakplaat en steek met de sloffenring de bodem uit. Haal het overtollige deeg weg en vet de sloffenring in. Zet deze weer om het deeg heen.
Kneed de andere helft van het ei door de spijs. Verdeel over de bodem met een lepel of een spuitzak. Zorg dat je de buitenste rand van ongeveer 1 centimeter vrij laat.
Bak de slof in 25-30 minuten op 180 graden. Na het bakken verwijder je direct de sloffenring en laat je de sloffenbodem helemaal afkoelen.
Zwitserse room
Klop de slagroom stijf en spatel deze door de helft van de banketbakkersroom. De andere helft van de room heb je voor dit recept niet nodig. Vul er een spuitzak mee.
Spuit de Zwitserse room op de sloffenbodems. Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Verdeel deze over de room. Spuit er (eventueel) toeven slagroom bovenop.
Wat ziet dit er lekker uit! Ik wil nu gewoon echt een stukje 😉 Té lekker!
Dat had ik nou met jou karamel met zeezout. Ik wil het, nu!
De aarbeitjes en slagroom vind ik zalig!
Helemaal straks in de zomer, als de Hollandse aardbeien weer volop verkrijgbaar en super goed van smaak zijn!
Ziet er heerlijk uit! Bij mij staat die ook nog steeds op m’n baklijstje. En die vorm ligt maar te verstoffen. 😉
Zoveel te bakken, zo weinig tijd 🙂
Ik moet ook echt een keer een slof vorm aanschaffen. Nu het zonnetje zo schijnt heb ik gelijk zin om dit te maken!