Ik heb altijd wel een pakje roomboterbladerdeeg in de vriezer liggen. Daarmee maak ik de heerlijkste hartige en zoete snacks, voor onverwachte visite of gewoon lekkere trek. Gewoon, met wat anderen dingen uit de voorraadkast of koelkast. Zoals deze leuke abrikozenmolens van bladerdeeg!
Bladerdeeg
Ik heb ALTIJD een pakje met diepvriesbladerdeeg in de vriezer liggen. Bij voorkeur roomboter bladerdeeg. Die is het allerlekkerst. Een rol vers bladerdeeg kan ook handig zijn, maar heeft een kortere houdbaarheid. Plakjes bladerdeeg zijn zooooo veelzijdig, en je kunt er zoveel hapjes mee maken. Van zoet – lekkere appelflap anyone? – tot hartig (kaasvlinders!)
Abrikozen in blik
Net als bladerdeeg heb ik ook altijd wel een blik met fruit (perzik, ananas, arbrikoos, lychee) in de voorraadkast liggen. Zo vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om lychees toe te voegen aan een curry. En maak je van ananas, (kokos)melk en een bolletje roomijs snel een heerlijke milkshake. Voor deze zoete bladerdeegmolens gebruikte ik abrikozen. Maar je kunt ook voor een andere fruitsoort gaan. Of gewoon vers fruit gebruiken.
Abrikozenmolens van bladerdeeg
abrikozenmolens van bladerdeeg
Wat heb je nodig:
- bakrooster
Ingrediënten
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 4 halve abrikozen
- 2 eetlepels verse roomkaas
- 1 eierdooier
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 1 eetlepel water
- geschaafde amandelen of kristalsuiker optioneel
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Haal de bladerdeegplakjes uit de vriezer en laat ca. 5 minuten ontdooien.4 plakjes roomboterbladerdeeg
- Meng de roomkaas met de eierdooier en de vanillesuiker.2 eetlepels verse roomkaas, 1 eierdooier, 2 zakjes vanillesuiker
- Snij de plakjes bladerdeeg in zoals op de tekening.
- Leg een lepel van het roomkaasmengsel in het midden en vouw de wieken van de molen één voor één dubbel. Leg een halve abrikoos in het midden.4 halve abrikozen
- Bak de abrikozenmolens in de oven in 15 minuten gaar en goudbruin. Verwarm ondertussen de abrikozenjam met het water in een pannetje op het vuur.2 eetlepels abrikozenjam, 1 eetlepel water
- Haal de abrikozenmolens uit de oven en bestrijk royaal met de warme jam. Bestrooi eventueel nog met wat geschaafde amandelen of kristalsuiker. Laat afkoelen op een rooster.geschaafde amandelen of kristalsuiker