Home » Amsterdamse koggetjes of nougatientjes
Amsterdamse koggetjes

Amsterdamse koggetjes of nougatientjes

Sommige kennen deze koekjes als Amsterdamse koggetjes, maar de meesten denk ik als nogatientjes. Hoe je ze ook noemt, lekker zijn deze koekjes in ieder geval!

Amsterdamse koggetjes

Geschiedenis

In 1934 werd er een wedstrijd gehouden onder Amsterdamse banketbakkers om een nieuw lokaal koekje te bedenken, ter promotie van de stad. De winnende koekjes waren nougatinekoekjes, de Amsterdamse Koggetjes. Genoemd naar het koggeschip dat in het oude gemeentewapen van Amsterdam staat.

De katholieke bakkersvereniging mocht echter het koekblik voor de koggetjes van de winnende vereniging niet gebruiken. Zij kwamen daarom met een eigen blik met koekjes, die ze nougatientjes noemden.

Dit recept komt (net als deze heerlijke gevulde koeken) uit de Koekjesbijbel van Rutger Bakt, hét boek voor iedereen die van koekjes (bakken) houdt! 

Amsterdamse koggetjes

Amsterdamse koggetjes of nogatientjes

Wat heb je nodig (een heleboel koekjes)

Ingrediënten

  • 70 gram kristalsuiker
  • 1,5 eetlepel water
  • 165 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • ¼ theelepel zout
  • ½ ei (op kamertemperatuur), losgeklopt
  • 175 gram bloem

Verder nodig: keukenmachine, bakpapier, spuitzak

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maak de nougatine door in een steelpan het water en de suiker op middelhoog vuur te koken tot een goudbruin karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen. Doe de afgekoelde karamel in de keukenmachine en maal fijn (maar niet tot poeder!). Je kunt ook de karamel in een stevige plastic zak doen en de karamel fijn slaan met een deegroller.

Meng de boter met de basterdsuiker, vanille extract en zout en roer glad. Roer het ei erdoor en voeg daarna de bloem en de nougatine toe. Meng alles kort door.
Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond (ca. 1 cm.) en spuit bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de koekjes lopen uit.

Bak de koekjes in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Bewaar het recept voor Amsterdamse koggetjes op Pinterest:

Amsterdamse koggetjes

Summary
recipe image
Recipe Name
Amsterdamse koggetjes of nogatientjes
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*