Sommige kennen deze koekjes als Amsterdamse koggetjes, maar de meesten denk ik als nogatientjes. Hoe je ze ook noemt, lekker zijn deze koekjes in ieder geval!
Geschiedenis
In 1934 werd er een wedstrijd gehouden onder Amsterdamse banketbakkers om een nieuw lokaal koekje te bedenken, ter promotie van de stad. De winnende koekjes waren nougatinekoekjes, de Amsterdamse Koggetjes. Genoemd naar het koggeschip dat in het oude gemeentewapen van Amsterdam staat.
De katholieke bakkersvereniging mocht echter het koekblik voor de koggetjes van de winnende vereniging niet gebruiken. Zij kwamen daarom met een eigen blik met koekjes, die ze nougatientjes noemden.
Dit recept komt (net als deze heerlijke gevulde koeken) uit de Koekjesbijbel van Rutger Bakt, hét boek voor iedereen die van koekjes (bakken) houdt!
Amsterdamse koggetjes of nogatientjes
Wat heb je nodig (een heleboel koekjes)
Ingrediënten
- 70 gram kristalsuiker
- 1,5 eetlepel water
- 165 gram boter (op kamertemperatuur)
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 theelepel vanille extract
- ¼ theelepel zout
- ½ ei (op kamertemperatuur), losgeklopt
- 175 gram bloem
Verder nodig: keukenmachine, bakpapier, spuitzak
Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak de nougatine door in een steelpan het water en de suiker op middelhoog vuur te koken tot een goudbruin karamel. Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat en laat afkoelen. Doe de afgekoelde karamel in de keukenmachine en maal fijn (maar niet tot poeder!). Je kunt ook de karamel in een stevige plastic zak doen en de karamel fijn slaan met een deegroller.
Meng de boter met de basterdsuiker, vanille extract en zout en roer glad. Roer het ei erdoor en voeg daarna de bloem en de nougatine toe. Meng alles kort door.
Doe het deeg in een spuitzak met een gladde spuitmond (ca. 1 cm.) en spuit bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Houd voldoende tussenruimte, de koekjes lopen uit.
Bak de koekjes in ca. 15 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.