Ik heb altijd wel een pakje (roomboter)bladerdeeg in huis. Zodat ik op zondagmiddag bijvoorbeeld snel en gemakkelijk een lekkere snack of iets bij de koffie kan maken. Zoals deze heerlijke appelbeignets uit de oven. Warm het allerlekkerst!
Appelbeignets
Appelbeignets maak je normaal gesproken met een beslag en in de frituurpan. Deze appelbeignets uit de oven zijn een stuk makkelijker om te maken, ook als je er bijvoorbeeld maar twee nodig hebt. Voor de appels gebruikte ik Santana’s, een vrij zure appel. Ideaal zijn stevige appels zoals Elstar of Jonagold appels.
Amandelspijs
In het midden van de appelbeignet zit een bolletje amandelspijs verstopt. Die kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen. Maar wist je dat je van amandelmeel heel eenvoudig zelf de allerlekkerste amandelspijs maakt? Ideaal voor gevuld speculaas of deze appelbeignets uit de oven! Meng hiervoor 250 gram amandelmeel met 250 gram fijne kristalsuiker, de rasp van een halve citroen en een losgeklopt ei. Roer met een spatel alle ingrediënten tot een geheel. Rol in folie en laat de smaken 24 uur intrekken in de koelkast. Je kunt de amandelspijs 1 week bewaren in de koelkast maar ook prima invriezen!
Gebruik de amandelspijs bijvoorbeeld in deze gevulde speculaaskoeken, gevulde koeken of gevulde kruidnoten!
Appelbeignets uit de oven
Appelbeignets uit de oven
Wat heb je nodig:
- Uitsteekring of mini taartvorm
- Appelboor
Ingrediënten
- 4 plakjes (roomboter)bladerdeeg diepvries
- 1 appel
- 2 eetlepels suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 ei losgeklopt
- amandelspijs
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Schil de appel, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd twee plakken van 1 cm dik. Eet de rest lekker op.4 plakjes (roomboter)bladerdeeg, 1 appel
- Meng kaneel met suiker en wentel de plakken door de kaneelsuiker.2 eetlepels suiker, 1/2 theelepel kaneel
- Leg de appel in het midden van het plakje bladerdeeg. Vul het gat met een bolletje amandelspijs. Leg hier weer een plakje bladerdeeg op. Steek met b.v. een serveerring of bakvormpje een cirkel uit het deeg.amandelspijs
- Bestrijk met het ei en bestrooi met de rest van de kaneelsuiker.1 ei
- Bak in 20 minuten gaar.