Op de koffie bij mijn ouders kreeg ik ze voor het eerst: appelmeisjes. Een typisch voorbeeld van hoe een eenvoudig gebakje voortreffelijk smaken kan! Ik laat je zien hoe super eenvoudig je deze heerlijke appelmeisjes bakken kan!
Bladerdeeg
Wil het helemaal goed doen, dan maak je het bladerdeeg zelf. Ik begin er niet aan! Gebruik je kant-en-klaar bladerdeeg uit de diepvries, kies dan wel voor roomboterbladerdeeg! Ook de amandelspijs kun je eventueel zelf maken. Ik gebruik kant-en-klare amandelspijs (Oetker). Voor dit recept heb je éénderde pakje nodig. Bewaar de rest luchtdicht in een bakje, dan blijft het heel lang goed.
Herkomst appelmeisjes
Ik heb niet kunnen ontdekken wat de herkomst van dit gebakje is. Vaak worden de Waddeneilanden genoemd, maar je kunt ze bij veel bakkers in het land kopen. Of gewoon lekker zelf maken! Voor de perfecte appelschijfjes kun je het beste een goede snijmachine gebruiken.
Appelmeisjes
Appelmeisjes
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 3 plakjes roomboterbladerdeeg
- 1 appel
- 100 gram amandelspijs
- 1/2 ei losgeklopt
- suiker naar smaak
- kaneelpoeder naar smaak
- 2 eetlepels abrikozenjam
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg en halveer ze.
- Verkruimel de amandelspijs en meng met het ei.
- Prik de bladerdeegplakjes in met een vork, laat de rand (ca. 0,5 cm) vrij.
- Verdeel de amandelspijs over de bladerdeegplakjes.
- Schil de appel en snijd de partjes in plakjes. Leg de plakjes appel dakpansgewijs op de amandelspijs. Bestrooi met suiker en kaneel naar smaak.
- Bak de appelmeisjes in ca. 20 minuten gaar en lichtbruin.
- Meng de abrikozenjam met een eetlepel water en verwarm ca. 30 seconden in de magnetron. Bestrijk de appelmeisje direct wanneer ze uit de oven komen met een bakkwastje ruim met de abrikozenjam.