Ik heb de laatste tijd een beetje het filodeeg ontdekt. Ik dacht altijd dat het er heel lastig mee te werken was, maar dat bleek reuze mee te vallen. En ook deze baklava rolletjes waren leuk om te maken en nog leuker om op te eten!
Filodeeg
Eerder maakte ik met filodeeg al deze heerlijke mini apfelstrudel. Ik gebruikte daarvoor vers filodeeg uit de koeling. Je kunt filodeeg ook uit de diepvries kopen. Nadeel daarvan vind ik dat als je maar een paar vellen nodig hebt, je toch het hele pak moet ontdooien. In de verpakking van vers filodeeg zitten grote vellen, die je eventueel nog kunt halveren. Je vindt vers filodeeg vaak in Turkse winkels maar bijvoorbeeld ook bij Tante Fanny.
Baklava
Baklava bestaat uit laagjes filodeeg gevuld met gemalen stukjes noot (meestal walnoot, pistache of amandel). Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of met honing. Voor deze variant in rolletjes heb ik mij laten inspireren door Leuke recepten.
Baklava rolletjes
Wat heb je nodig (8 stuks):
Ingrediënten
- 4 grote vellen filodeeg
- 50 gram walnoten
- 50 gram pistachenoten (plus wat extra ter decoratie)
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel oranjebloesem water
- 25 + 50 gram roomboter
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels water
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt 25 gram roomboter in een pannetje.
Hak de walnoten en pistachenoten fijn in de keukenmachine. Roer er de 25 gram gesmolten roomboter, oranjebloesem water en basterdsuiker door.
Smelt 50 gram roomboter in een pannetje. Halveer de vellen filodeeg in de lengte. Smeer een vel ruimschoots in met roomboter. Schep een beetje van het notenmengsel onderaan het vel filodeeg. Vouw de zijkanten er iets overheen en rol hem daarna strak op. Herhaal met alle vellen. Leg de rolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de rolletjes goed in met boter.
Bak de baklava rolletjes in 15 min krokant.
Verwarm ondertussen het water met de suiker in een pannetje en roer totdat alle suiker gesmolten is. Besprenkel of bestrijk de baklava rolletjes rijkelijk met de suikersiroop. Hak de achtergehouden pistachenootjes fijn en bestrooi de de rolletjes ermee. Laat volledig afkoelen.