Door gastblogger Dieneke van der Waal – In de tuin van het vakantiehuis van vriendin Gina in Frankrijk staan bloemen, fruitbomen en vruchtenstruiken. Fruit in overvloed dus! Voor we weer vertrekken plukken we nog heel veel pruimen, bramen en vijgen. Deze gaan mee naar huis om er allemaal lekkere zomerse gerechtje mee te gaan maken. Eerder maakte ik pruimen-bramen crumble taart en bramenjam, een kaasdip van vijgen met rode port en dit keer een bananencake met mascarponeroom en bramen.
Verse vruchten
Alle verse vruchten – met name de kleinere vruchten zoals bramen, frambozen of blauw bessen – zijn uitermate geschikt voor het decoreren van allerlei gerechten zoals taart of een dessert.
Bananencake met mascarponeroom en bramen
Wat heb je nodig (6-8 personen, springvorm ᴓ 18cm):
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 4 rijpe bananen
- 50 ml melk
- 5 ontpitte Medjoul dadels
- 1 theelepel baking soda
- 1 theelepel appelcider azijn
- 250 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- 6 eetlepels lemoncurd
- Bakje verse bramen (of ander vers fruit)
- Poedersuiker
De springvorm goed invetten en bestrooien met bloem. Eventueel kun je de bodem bedekken met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 ̊C Doe de bloem, bakpoeder en het snufje zout in een ruime kom. Mix de bananen, dadels en melk in een blender of met een staafmixer door elkaar. Voeg dit mengsel bij de bloem en meng het tot een glad beslag.
Meng de baking soda met de appelcider in een apart kommetje door elkaar. Dit zal gaan schuimen. Daarna voeg je dit bij het beslag. Roer het geheel goed door en doe het in de springvorm. Bak de cake voor 40-45 min goudbruin en laat de cake daarna goed afkoelen.
Maak nu de mascarpone room: doe de mascarpone en de slagroom in een kom en klop het geheel tot een lobbig mengsel. Voeg dan de lemoncurd er aan toe en klop het geheel nog even door.
Snijd de bananencake doormidden en doe de helft van de mascarpone room op de onderste helft. Leg de bovenste helft er op en smeer de overgebleven mascarpone over de bovenste helft. Decoreer de taart vervolgens met de bramen .
Strooi voor het op dienen nog wat poedersuiker over de taart…..eet smakelijk.