Koken met bloemen, hoe leuk is dat? Bloemen smaken vaak zoet en zijn dus zowel decoratief als lekker. In de sla, op de taart of cupcake, in de soep. Niet alle bloemen zijn echter eetbaar, en de bloemen die je in de winkel koopt of in een plantsoen plukt zijn vaak bespoten met pesticide. Met de bloemen van Bloombites maakte ik deze shortbread cookies met viooltjes (Pansy)
Eetbare bloemen
Op Facebook kwam ik Bloombites tegen. Bloemen geschikt voor comsumptie, te koop via de webshop. Een doosje past gewoon door de brievenbus en het assortiment valt op door de grappige alliteraties. Begeerlijke begonia’s, aanbiddelijke anjers, lekkere leeuwenbekken…. daar word je toch meteen vrolijk van?
Bloombites
Spontaan vroeg ik Bloombites of ik een doosje Frivole Viola’s mocht uitproberen en ze reageerden direct positief. In afwachting van mijn viooltjes ben ik op zoek gegaan naar recepten en decoratie suggesties en heb meteen maar een Pinterest bord aangemaakt. Zoals je kunt zien zijn de mogelijkheden eindeloos. Vooral voor een feestelijke gelegenheid (bruiloft, zomer bbq, verjaardag) zijn bloemen wat mij betreft de zogeheten kers op de taart. Het was nog moeilijk kiezen wat te gaan maken!
Ik bakte deze pansy shortbread cookies omdat ik ze zo prachtig vond. En wat klinken viooltjes schattig in het Engels. Ook maakte ik een heerlijke pannacotta, omdat ik dacht dat zo’n spierwit en strak dessert de perfecte ondergrond zou zijn voor de frivole viooltjes. En dat was ook zo! Dat recept vind je deze week nog op My Happy Kitchen. Het doosje viooltjes (consumentenverpakking) was voldoende om de koekjes te bakken en de pannacotta te decoreren.
Op www.bloombites.nl vind je het volledige assortiment eetbare bloemen. De Bloombites worden als brievenbuspost verpakt en verzonden dus je hoeft er niet voor thuis te blijven. De bloemen zijn ca. 7 dagen houdbaar, mits bewaard in de koelkast. Een zgn. consumentenverpakking kost € 3.95. Verzendkosten zijn € 1.95 bij één doosje en € 2.95 bij twee of drie doosjes. Grotere aantallen worden verzonden met pakketpost.
Ik weet zeker dat ik nog heel wat vaker ga koken en bakken met bloemen. De show stelen met weinig moeite, wie wil dat nou niet?
Pansy shortbread cookies
Wat heb je nodig:
- 160 gram bloem
- 30 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 115 gram boter
- 1 eiwit
- Frivole viooltjes
- (Bak)kwastje
Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de suiker, vanillesuiker en de bloem in een kom. Snijd met twee messen de boter door het mengsel tot er fijne kruimels ontstaan. Kneed de kruimels tot een soepel deeg. Rol het deeg uit tot ca. ½ centimeter dikte. Druk hier de koekjes uit met een koeksteker.
Leg de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, leg ze enkele centimeters uit elkaar. Bak de koekjes ca. 25 minuten totdat de zijkanten lichtjes bruin worden en de bovenkant stevig is.
Laat afkoelen. Wanneer de koekjes zijn afgekoeld borstel je met een kwastje een beetje eiwit op het koekje en legt er één of meerdere viooltje op. Druk met je vingers de bloem goed vast op het koekje. Doe hierop weer een dun laagje eiwit en bestrooi lichtjes met suiker.
Doe de bakplaat terug in de oven en bak nog eens vijf minuten. Haal uit de oven en druk eventueel opgekrulde bloemblaadjes voorzichtig plat. Laat volledig afkoelen op een rooster.
Wauw! Wat zijn ze super mooi! Echt een leuke idee, bloemen gebruiken voor het bakken. Super leuk 😀
Dat ziet er vrolijk uit! Ik vind salades met bloemen ook altijd zo kleurrijk!
Thnx. Ik kan het zeker aanraden!
Zeker! Misschien toch maar zelf eens gaan proberen viooltjes te houden op mijn balkon deze zomer 🙂