Hoewel ik niet echt een ‘bakker’ ben – ik kook veel liever en eet liever hartig dan zoet – kan ik soms best wel genieten van een lekkere koek. Maar dan wel zelfgebakken. Een lekker puntje boterkoek bijvoorbeeld, niet te vergelijken met wat je in de winkel koopt. Boterkoek bakken is leuk en eenvoudig, en volgens mij lust bijna iedereen het wel!
Oorspronkelijk Joodse boterkoek
Oorspronkelijk is boterkoek een Joods gerecht en wordt het gegeten tijdens het Joodse feest Chanoeka. Er wordt dan echter vaak gember aan toegevoegd. Ook heel lekker! Ik vind het altijd lekker om rasp van een halve citroen toe te voegen, dat maakt de boterkoek net even wat lichter en frisser.
Vierkant bakblik
Ik gebruik het liefst een vierkant bakblik van 20 x 20 cm. Maar je kunt natuurlijk ook een ronde vorm maken. Gebruik er dan eentje met een doorsnede van ca. 20 cm. Vet de vorm goed in en laat de boterkoek helemaal afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt. Zo’n bakblik is ook ideaal voor het maken van brownies.
Roomboter
Het is misschien een open deur, maar gebruik voor het bakken van boterkoek altijd (ongezouten) roomboter! Dat komt de smaak echt ten goede.
Boterkoek bakken
Wat heb je nodig:
- 1 bakblik 20 x 20 cm
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 150 gram witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 225 gram roomboter koud, plus extra om in te vetten
- 1 eierdooier
- 0,5 citroen alleen de rasp
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de boter in kleine stukjes en meng dit in een beslagkom met de bloem, basterdsuiker, citroenrasp, vanillesuiker en een snufje zout. Kneed tot een soepel deeg.250 gram bloem, 150 gram witte basterdsuiker, 1 zakje vanillesuiker, 225 gram roomboter, 0,5 citroen
- Vet een bakblik in en vul met het deeg. Strijk glad met de bolle kant van een (natgemaakte) lepel. Klop de eierdooier los en bestrijk hiermee de bovenkant. Trek met een vork schuine strepen in het deeg.1 eierdooier
- Bak de boterkoek in ca 30 minuten gaar en goudbruin. Laat helemaal afkoelen. Stort en snijd in vierkante blokjes.