Voor de foodblogswap van november mocht ik koken van de blog Deb’s bakery & kitchen. Tot mijn grote plezier mag ik wel zeggen, want bijna alles wat Debbie bakt of kookt wil ik ook wel maken! Mijn oog viel al snel op de chocoladecakerolletjes uit the Great British bake off. Geïnspireerd op dit recept maakte ik een bûche de noël.
After Eight cake
Ik werd vooral getriggerd door het feit dat Debbie in haar recept de muntextract had vervangen door vanille-extract. Dat ging ik dus niet doen! Ik zag direct een chocoladerol voor me gevuld met munt crème. Een soort cakeversie van de After Eight. En ik ben dol op After Eight. Ik maakte ook al eens After Eight chocolademousse
Ik besloot ook meteen een grote versie te maken, een bûche de noël. Passend bij de tijd van het jaar en nóg (calorie)rijker door de dikke laag chocoladeganache. Lijnen doen wel weer in januari! Want geloof me, deze bûche de noël is echt heel erg lekker! Je bewaart ‘m het beste in de koelkast. Haal ‘m voor serveren echter een half uur vooraf uit de koelkast, dit komt de smaak echt ten goede.
Boomstammetje, bûche de noël of yule log
Een bûche de noël, ook wel yule log genoemd, is een cakerol uit Engeland die er uit ziet als een stoere boomstronk. Gevuld met slagroom of botercrème en afgemaakt met ganache. Een echte kersttaart, die je naar wens nog verder kunt decoreren of bestrooien met poedersuiker. Begin op tijd met het maken, vooral het opstijven van de ganache neemt wel zo’n 2-3 uur in beslag.
Bûche de noël
Wat heb je nodig:
Cake
- 30 gram cacaopoeder
- 15 gram roomboter
- ½ theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels kokend water
- 75 gram fijne kristalsuiker (50 + 25 gram)
- 3 eieren
Botercrème
- 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 250 gram poedersuiker
- 2 druppels pepermuntolie
- 4-5 druppels groene kleurstof
Ganache
- 200 ml. slagroom
- 200 gram pure chocolade
Decoratie: extra poedersuiker, kerstchocolaatjes, taartdecoratie (naar wens)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Smelt de boter kort in de magnetron (vol vermogen, ca. 20 sec.) Zeef de cacaopoeder en voeg hier het kokend water, vanille-extract en de gesmolten roomboter aan toe. Roer goed door.
Klop de eierdooiers in een beslagkom met 50 gram suiker licht en luchtig. Voeg het cacaomengsel toe en mix nog even goed door.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf. Voeg 25 gram suiker toe en klop totdat alle suiker is opgelost. Klop ca. 1/3 van de eiwitten door het chocoladebeslag. Vouw vervolgens de rest van de eiwitten door het beslag.
Verdeel over de bakplaat zodat je een rechthoek van ca. 20 x 30 cm. hebt. Bak in ca. 14 minuten gaar.
Haal uit de oven en laat afkoelen. Bedek de cake met een lichtvochtige theedoek zodat deze niet uitdroogt.
Meng ondertussen met de mixer (een standmixer is handig want dit duurt wel minstens 10 minuten) de zachte boter en de poedersuiker tot een luchtige boter crème. Voeg de pepermuntolie en de groene kleurstof toe. Druppel voor druppel. Je wilt geen tandpasta (2-3 druppels zijn genoeg). Bekijk zelf hoe groen je de crème wilt hebben.
Voor de ganache breng je de slagroom aan de kook. Neem de pan van het vuur, voeg de chocolade in stukjes toe en roer totdat alles gesmolten is. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en daarna volledig opstijven in de koelkast. De ganache moet zo dik zijn dat je ‘m kunt opspuiten (duurt minstens twee uur).
Verwijder de theedoek van de cakerol, leg een nieuw vel bakpapier op de cakeplak en draai om op het aanrecht. Verwijder nu voorzichtig het bakpapier dat onderop lag. Als het niet helemaal perfect gaat, geen paniek. De cakerol wordt toch nog bedekt, scheurtjes zijn niet erg.
Bestrijk de plak met de botercreme (laat ca. 1 cm aan de randen vrij). Rol vanaf de smalle kant voorzichtig op. Leg op een schaal met de naad naar beneden. Laat volledig afkoelen in de koelkast. Snijd pas daarna de randen netjes bij. Dit gaat namelijk een stuk makkelijker wanneer de crème is opgesteven.
Doe de ganache in een spuitzak met stervormige spuitmond. Spuit lange dikke strepen over de cake, als boomschors, totdat deze helemaal bedekt is. Laat de uiteinden onbedekt. Decoreer naar wens en/of bestuif met poedersuiker.
Wat een plaatje! Als dat geen kerst is. After Eight… dat is lang geleden. Dat ga ik gelijk weer eens halen. En deze prachtige taart houd ik in gedachten voor de kerstdagen 🙂
Wat een superleuke twist!! Ziet er heerlijk uit! Ik ben ook gek op after eight maar ik kon geen munt extract vinden haha. En zo’n grote rol staat wel echt heel feestelijk!
Ik heb er ook ooit naar moeten zoeken, maar kocht het uiteindelijk bij de lekkerste taarten winkel.
Dat ziet er lekker uit zeg, leuke combinatie met de munt smaak en ideaal voor het Kerst dessert.
Ziet er heel mooi uit. Ik hou van die combinatie!
Waanzinnig! Zo mooi! En vast ook heerlijk. Ik ben ook gek op After Eight. At ik vroeger altijd bij mijn oma…die smaak is zo apart, fris en lekker. Dit heb je echt heel mooi gedaan meis!
Dank je! Wat leuk, ik kreeg vroeger van oma ook altijd after eight, met Sinterklaas, omdat ik geen marsepein lustte…