Voor de foodblogswap van de maand mei mocht ik koken van de heerlijke blog van Lianne: de-zoetekauw.nl Een pak van mijn hart, Lianne is net als ik dol op bakken, chocolade en koekjes! En ik wist ook al vrij snel wat ik wilde gaan bakken: de cakerol!
Net als Lianne had ik altijd het idee dat het heel moeilijk was, en ik had er eigenlijk nooit echt bij stil gestaan hoe zo’n rol nu eigenlijk gemaakt wordt. De stap voor stap uitleg van Lianne was echter zo duidelijk, dat moest toch gaan lukken? Om er mijn eigen draai aan te geven koos ik ervoor de cake fris te maken met citroenrasp en te gaan voor een vulling van room met witte chocolade en frambozen.
Mijn rol is lang niet zo mooi en strak geworden als die van Lianne, maar voor een eerste poging was ik best tevreden. En hij smaakte heerlijk! De volgende keer (want die komt er zeker!) zal ik de cakerol iets dunner bakken. En ik ga dan voor een versie van koffiecake met mascarpone/amaretto vulling.
Cakerol met witte chocola en frambozen
Wat heb je nodig:
Voor de cake:
- 3 eieren
- 75 gram suiker
- 60 gram bloem
- 1 ½ eetlepel maizena
- rasp van de schil van een halve citroen
Voor de vulling en decoratie:
- 1 doosje frambozen
- 250 ml slagroom
- 1 eetlepel suiker
- 1 zakje klopfix
- 1 reep witte chocolade
- Poedersuiker
Verwarm de oven voor op 175 graden. Scheid de eieren. Meng het eiwit in de keukenmachine stijf met 55 gram suiker. Klop het eigeel in een kom romig met 20 gram suiker en de citroenrasp. Schep het eiwit voorzichtig bij het eigeelmengsel en spatel door elkaar.
Zeef de maizena en de bloem en spatel door het eimengsel totdat alles is opgenomen.
Beleg de bakplaat met bakpapier en giet het beslag hierop. Zorg voor een rechthoek van ca. 2 cm hoog. Bak de cakeplak in 15 minuten gaar.
Haal uit de oven en haal met een bakspatel voorzichtig los van het bakpapier. Rol dan voorzichtig op in het bakpapier en laat – opgerold – volledig afkoelen
Klop de slagroom stijf met de suiker en de klopfix. Rol de cakerol voorzichtig terug en verdeel de slagroom erover. Beleg met de frambozen, houd er een paar achter ter decoratie. Schaaf van een halve reep wite chocolade met een kaasschaaf chocoladekrullen en strooi deie over de vulling. Rol de cakerol dicht en laat opstijven in de koelkast.
Snijd de zijkanten mooi recht af. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker. Smelt de resterende witte chocolade in de magnetron (ca. 1 minuut) en maak met een lepeltje chocoladestreepjes over de rol. Decoreer met de achtergehouden frambozen.
Lijkt me erg leuk om te maken zo’n cakerol. Het ziet er zo lekker feestelijk uit! Je vulling klinkt heerlijk.
Wat leuk en wat ziet die er lekker uit. Heerlijke vulling heb je gekozen Annemarie! 😀 Ik heb zin om hem weer te maken. 🙂
Dank je wel Lianne. Ben nog niet helemaal tevreden maar ga ‘m zeker nog een keer maken.
Ohhh hemels! Met cakerol ben ik altijd bang dat het gaat scheuren. Maar wat ontzettend lekker dit.
Scheuren doet het idd vaak wel, maar dat ken je mooi wegwerken/verbergen me de poedersuiker en chocolade!
Oooo ziet er heerlijk uit zeg!!
Dank je wel!
Wauw, wat ziet deze cakerol er prachtig uit zeg!
Als ik al die prachtige creaties van jou zie beschouw ik dit wel als een heel groot compliment 🙂
Oh ik zou zo willen kunnen toveren zodat hij echt voor mijn neus stond! Wat ziet er dat lekker uit!
Dank je wel! Zelf misschien een keer proberen te maken? Valt echt reuze mee.