De caramelita heeft wel wat weg van mijn favoriete millionaires shortbread. Alleen is dit ‘gebakje’ nog rijker en zoeter. Mierzoet zelfs! Serveer het dan ook in kleine brokjes. Zooooooo lekker!
Caramelita havermoutbars
Ik at voor het eerst caramelita tijdens een high-tea. Laat je niet misleiden in de gedachte dat havermout dit ‘gebakje’ enigszins gezond maakt. De calorieën spatten nog net niet van het scherm vandaan. Maar weet je, de caramelita is iedere calorie waard! De crunchie havermout, de dikke karamellaag en twee soorten chocolade…heaven!
Caramelita
Caramelita
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 250 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- 150 gram lichte basterdsuiker
- 125 gram bloem
- 100 gram havermout
- 1 theelepel vanille aroma
- 1 zakje baking soda
- 1 blikje zoete gecondenseerde melk
- 100 gram witte chocolade
- 100 gram pure chocolade
Aan de slag!
- Verwarm de oven op 175 graden. Vet een bakvorm in en bedek met bakpapier.
- Smelt 175 gram roomboter (houd de overige 75 gram apart) op een laag vuur.
- Doe de kristalsuiker, een snufje zout en vanille aroma in een beslagkom en roer hier de gesmolten boter door.
- Meng in een aparte kom de bloem, havermout en bakingsoda en voeg dit in delen toe aan het botermengsel. Meng goed.
- Doe de helft van het deeg in de bakvorm en druk goed aan. Bak de bodem 10 minuten in de oven. Laat iets afkoelen op een rooster.
- Hak de chocolade in brokjes. Je kunt eventueel ook van die smeltchocolade druppels gebruiken, die hoef je dan niet meer fijn te hakken.
- Doe de resterende 75 gram boter en de basterdsuiker in een steelpan en laat op laat vuur smelten totdat de suiker is opgelost. Voeg het blikje gecondenseerde melk toe en zet het vuur wat hoger. Blijf goed roeren tot het kookt en laat nog zo’n 5 minuten inkoken tot een dikke caramel.
- Verdeel de brokjes chocolade over de bodem. Giet er de caramel over. Verkruimel de andere helft van het deeg erover.
- Bak in 15 minuten gaar en lichtbruin.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast voor minimaal vier uur.
- Haal een uur voor serveren uit de koelkast. Snijd in niet te grote stukken, het is een machtig gebakje! Ik haal uit een vorm van 20x20 16 stukjes.