Home » Chocolade-karamel plaatkoek
chocolade-karamel plaatkoek

Chocolade-karamel plaatkoek

Vorige week liet ik al een recept van pompoensoep zien waarin ik gebruik maakte van essentiële olie. Voor het tweede recept waarbij ik gebruik heb gemaakt van de essentiële olie, heb ik gekozen voor een recept van Donna Hay. En wel die van haar waanzinnig lekkere chocolade-karamel plaatkoek. Als je er een stukje van neem dan gaat vanzelf de hele plaatkoek in één keer helemaal op. Bij dit recept heb ik door de topping van chocoladetopping twee verschillende soorten olie gedaan om een bijzonder smaakeffect te sorteren.

chocolade-karamel plaatkoek

Essentiële olie

Naast dat essentiële olie uitermate geschikt is om mee te koken, kun je de olie op vele andere manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in een diffuser gebruiken, deze zorgt dan voor een aangename geur in huis met alle fijne effecten daarvan. Ook kun je ze zo innemen (uiteraard mits hiervoor goedgekeurd) als vervangen van medicatie – bijv. bij hoofdpijn in plaats van paracetamol.

Mij is het heel goed bevallen, ik ben benieuwd naar jullie ervaring…..probeer in ieder geval eens deze heerlijke chocolade-karamel plaatkoek. De olie is verwerkt in de chocolade topping.

Chocolade-karamel plaatkoek

Chocolade-karamel plaatkoek

Wat heb je nodig (plaatkoek van16 -20 stukjes)

Ondiepe bakvorm van 20×30

Bodem

  • 150 g patentbloem
  • 40 g geraspte kokos
  • 90 g bruine basterd suiker
  • 125 g ongezouten roomboter

Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de boter zacht worden of smelt deze even. Meng de bloem, kokos, bruine suiker en boter goed door elkaar in een kom. Druk het deeg (met je handen of de bolle kant van een lepel) gelijkmatig uit op de bodem van de licht ingevette, met bakpapier beklede bakvorm. Zet dan de bakvorm voor 15-20 min in de voorverwarmde oven, tot de koek goudbruin is.

Karamelvulling

  • 115 g gele kandij-schenkstroop
  • 125 g ongezoute zachte roomboter, in stukjes
  • 2 blikjes (790 g) gezoete gecondenseerde melk

Terwijl de bodem in de oven staat, kan alvast de karamelvulling gemaakt worden. Zet de stroop, boter en gecondenseerde melk op laag vuur in een pannetje met een dikke bodem. Verwarm het geheel, onder voortdurend roeren, 6-7 minuten. Tot de boter is gesmolten en de karamel iets is ingedikt. Schenk de karamel dan over de gebakken bodem en zet het weer voor 15-20 min in de oven. Bakken tot de karamel goudbruin is.

Laat de plaatkoek dan afkoelen.

Chocoladetopping

  • 200 g pure chocolade, fijngehakt
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Laat de chocola met de zonnebloemolie smelten. Dit kan in een pannetje op laag vuur of in een hittebestendige kom boven een pannetje met kokend water. Roer tot er een gladde massa ontstaat.

Dan kun je door de chocoladetopping twee druppels van een essentiële olie doen. Ik heb één plaatkoek gemaakt met Wild-orangeolie en eentje met Lavendelolie door de chocoladetopping. Hiervoor kun je je eigen smaak kiezen. Echt het proberen waard!

Giet de topping over de afgekoelde plaatkoek. Laat hard worden in de koelkast en snijd in stukken.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Chocolade-karamel plaatkoek
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

3 Comments

  1. Wauw!! ik neem het recept weer mee voor mijn dochters!! mag dit namelijk zelf niet maar hun gaan dit super lekker vinden 😀

  2. Wauw, dat ziet er goed uit! 🙂

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*