Het is weekend! En weinig afspraken, dus lekker veel tijd om in de keuken door te brengen. Dus lukte het me dit weekend om weer iets van mijn food bucketlist af te strepen: citroen meringue taart! En als we dan toch met citroenen bezig zijn maak ik ook lekker lemon curd. In kleine weckpotjes ook heel leuk om cadeau te geven! De citroen meringue taart was goed gelukt en zag er fantastisch uit!
Citroen meringue taart
Wat heb je nodig:
Bodem
- 225 gram bloem
- 160 gram koude roomboter in blokjes
- 80 gram witte basterdsuiker
- 1/2 losgeklopt ei
- snufje zout
Lemon curd
- 50 gram maizena
- 130 gram kristalsuiker
- rasp van 2 citroenen
- sap van 2 citroenen
- 250 ml. water
- 3 eierdooiers
- 60 gram roomboter
Meringue
- 3 eiwitten
- 100 gram suiker
Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak eerst het deeg. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg (met de hand of keukenmachine). Vet een bakvorm van 24 cm. doorsnede in met boter. Rol de deeglap uit en bekleed de bakvorm met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en leg de bakvorm – terwijl je de lemon curd maakt – in de vriezer.
Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Pers de citroenen uit. Doe de rasp, het sap, water, suiker en maizena in een steelpannetje. Zet dit op een laag vuur en roer het continue door. Zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Tegen het kookpunt aan wordt de saus dikker en doorzichtiger. Het lijkt dan een beetje op behangerslijm. Haal de pan nu van het vuur en klop de koude boter er door. Klop dan de 3 eierdooiers er door. Blijf voortduren roeren anders stollen de eieren.
Haal de vorm uit de vriezer en giet de vulling op de bodem. Bak de taart in circa 30 minuten af en laat in de vorm volledig afkoelen.
Klop tot slot de eiwitten stevig en voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er glanzende stevige pieken ontstaan. Verdeel het eiwit over de taart. Zet de taart nog ca. 5 minuten onder de hete grill (180 graden).