Mijn moeder neemt – als ze een gebakje bij de bakker uitkiest – vrijwel altijd een bladerdeegschelp met vruchten. Toen ik een recept voor Moederdag wilde maken koos ik dan ook voor een soort gebakje waar ik mijn allerliefste moeder blij mee kan maken. Deze éénhaps bladerdeeggebakjes voor Moederdag zullen dat zeker doen! Ze zijn eenvoudig te maken, dus ook super leuk om met je kinderen te doen.
Bladerdeeg
Ik heb altijd bladerdeeg in huis. Niets zo veelzijdig en eenvoudig in gebruik als bladerdeeg. Voor zoete of hartige hapjes, van kaasvlinders tot appelflappen. Meestal klaar in een handomdraai en met ingrediënten uit je koel- of voorraadkast. Bladerdeeg is verkrijgbaar in de diepvries, in een verpakking met 10 kleine velletjes. Er is een versie met en zonder roomboter. Ik kies altijd voor met (boter is leven!) maar als je lactose intolerant bent kun je voor de versie zonder gaan. Er is ook vers bladerdeeg op rol verkrijgbaar in het koelvak.
Eénhaps bladerdeeggebakjes
Ik gebruikte voor deze eenhaps gebakjes een uitsteekvorm voor koekjes in de vorm van een hart. Je kunt natuurlijk ook voor een andere vorm gaan. Mijn vorm had een doorsnede van ca. 5 centimeter. Ik gebruikte een rol vers bladerdeeg en kon wel meer dan 20 hartjes uit de rol halen. Maar steek er vooral zoveel uit als je er nodig denkt te hebben, ik denk dat je uit 1 velletje diepvries bladerdeeg vier hartjes kunt steken.
Moederdag
Moederdag valt – in Nederland en België – altijd op de tweede zondag in mei. Het meest gegeven cadeau voor Moederdag zijn bloemen! Zelf geef ik het liefst iets zelfgemaakts, zoals koekjes of deze lekkere éénhaps bladerdeeggebakjes dus. Het is het leukste als je de slagroom met een spuitzak opspuit. Ik koop altijd van die wegwerp zakken bij Wibra. Super handig! Heb je daar geen zin in, dan kun je ook gewoon een lepel slagroom er op leggen. Of je gebruikt een spuitbus kant-en-klare slagroom.
Eénhaps bladerdeeggebakjes voor Moederdag
Bladerdeeghapjes met kaascrème en pistache
Wat heb je nodig:
- Uitsteekvorm hart
- Spuitzak met stervormig spuitmondje
Ingrediënten
- 1 rol koelvers bladerdeeg
- 1 bakje verse roomkaas
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas gerapt
- 2 eetlepels pistachenoten fijngehakt
- amandelschaafsel
- 1 ei
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Steek zoveel hartjes uit het bladerdeeg als je wilt en leg ze op de bakplaat.1 rol koelvers bladerdeeg
- Klop het ei los en bestrijk de hartjes met een bakkwastje met ei. Strooi hier wat amandelschaafsel over.1 ei
- Bak de bladerdeeg gebakjes in 12-15 minuten goudbruin. Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Klop intussen de roomkaas los en meng er de Parmezaanse kaas door. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Doe in een spuitzak met stervormig spuitmondje.1 bakje verse roomkaas, 2 eetlepels pistachenoten, amandelschaafsel, 2 eetlepels Parmezaanse kaas
- Snijd de hartjes met een scherp mes overdwars doormidden. Spuit op de onderste helft kleine toefjes kaascrème. Strooi hierop wat fijngehakte pistachenootjes en dek af met de bovenste helft.