Wij vinden het vaak lekker om brood te eten bij de warme maaltijd. Naan bij de curry, of stokbrood bij de barbecue of kaasfondue. En een lekkere ciabatta of foccacia bij de pasta. In de zomer eten we graag pastasalade en daar smaakt zo’n focaccia rozemarijn zeezout perfect bij!
Standmixer
Het is best handig om een standmixer te hebben, die neemt het – best wel zware – kneedwerk graag van je over. Voor een goed en soepel deeg is een kwartier kneden echt wel nodig. Een goede work-out wanneer je het deeg met de hand kneedt! Op zoek naar meer lekkere brood recepten?
Ik gebruikte alleen wat verse rozemarijn en grof zeezout om de focaccia mee te beleggen. Maar je zou ook tomaatjes (al dan niet zongedroogd) of olijven kunnen gebruiken.
Focaccia art
Op instagram onstond opeens de trend van focaccia art. Ofwel de focaccia beleggen met kruiden en groente als ware het een schilderij. Daar moest ik natuurlijk ook een bijdrage aanleveren, met onderstaand resultaat!
Focaccia rozemarijn zeezout
Wat heb je nodig:
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 4 gram gist
- 100 ml water (lauwwarm)
- 1 eetlepel olijfolie + extra om in te vetten
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel grof zeezout
- Paar takjes verse rozemarijn
Doe de bloem, gist, water, olie en zout (niet het grove zeezout) in de kom van een standmixer en kneed in ca. 15 minuten tot een soepel deeg. Haal het deeg uit de kom, vet deze in me een beetje olijfolie en leg het deeg terug. Bedek met een theedoek en laat op een warme plek 1 uurtje rijzen.
Vet een ovenschaal of bakvorm van ca 15 x 25 cm in. Doe hier het deeg in en druk de lucht eruit. Dek weer af met de theedoek en laat nog een keer 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Ris de takjes rozemarijn en hak fijn.
Duw met je vingers gaten in het deeg. Bestrooi met de fijngehakte rozemarijn en het zeezout. Bak de focaccia in de oven in 20 minuten gaar.
Ook handig:
Bewaar het recept voor focaccia op Pinterest: