Toen wij een aantal jaar geleden door Amerika reisden moest en zou ik eten bij Olive Garden. Ik had deze restaurantketen al zo vaak voorbij zien komen in films en tv-series, daar wilde ik echt een keer gaan eten! Al was het alleen maar voor de beroemde garlic bread sticks, heerlijke verse knoflookbroodjes.
Olive Garden is eigenlijk een fastfoodketen, daar had mijn alarmbelletje eigenlijk al moeten afgaan. In meer dan 800 restaurants bieden zij een menu dat ‘geinspireerd is door de Italiaanse keuken’. En dat laatste klopt. Het is echt Amerikaans voedsel, grote porties met veel saus, wat in de verte iets weg heeft van het oorspronkelijke Italiaanse gerecht. De restaurants zijn groot en zitten in het weekend bomvol (wij moesten bijna een half uur buiten wachten met een ‘buzzer’ voordat we aan tafel konden).
Het eten was echt niet slecht, ik moest alleen mijn verwachtingspatroon een beetje bijstellen. Wat in ieder geval heel lekker was was dat mandje met garlic bread sticks, verse en warme knoflookbroodjes waarmee je zo heerlijk de grote hoeveelheden saus bij de pasta kon opeten. Ik heb ze thuis nagemaakt en ze smaken net zo lekker als bij Olive Garden! Ze zijn alleen iets ronder en minder langwerpig geworden. De broodjes zijn het lekkerst als je ze warm en vers serveert, bij een grote pan pasta of soep. Je kunt ze ook de volgende dag nog prima eten maar zo uit de oven zijn ze het allerlekkerst! Een beetje plannen dus, want de rijstijd van het deeg (2 ½ uur!) is behoorlijk lang. Verder heb je er overigens weinig omkijken naar, dus laat je niet afschrikken door de tijd,
Garlic bread sticks
Wat heb je nodig (12 – 16 broodjes, een beetje afhankelijk hoe groot je ze maakt):
- 275 ml. warm water
- 1 ½ theelepel gistpoeder
- 1 ½ eetlepel suiker
- 50 gram zachte roomboter
- 1 ½ theelepel zout
- 400 gram bloem
Voor de topping:
- 50 gram roomboter
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel Italiaanse kruidenmix
Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve de bloem) in een keukenmachine of mixer met deeghaak en begin te mixen op een lage snelheid. Voeg beetje bij beetje de bloem toe. Verhoog de snelheid en kneed het geheel gedurende circa 7-10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Vet een beslagkom in met olie en leg het deeg hierin. Draai even rond zodat al het deeg is voorzien van een dun laagje olie. Leg er een theedoek over en laat op een rustige en warme plek in ongeveer 1 ½ uur rijzen tot het twee keer zo veel volume heeft.
Verdeel het deeg in 12-16 porties en rol hier smalle broodjes van. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat, leg er een theedoek over en laat nog eens een uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 12 minuten gaar en lichtbruin. Smelt ondertussen de boter voorzichtig in de magnetron (of op een laag vuur in een pannetje). Roer hier de zout, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden door. Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met een kwastje royaal met het kruidenbotermengsel.
He wat een vervelend recept weer 😉 klinkt echt zalig en ik vind ze echt enorm mooi geworden! Ik ga even een hint aan mijn broer geven om dit te maken, hij is goed in brood bakken, want ik heb er het geduld niet voor 😀 Grappig je verhaaltje over Amerika, echt maf eigenlijk dat je gewoon in de rij moest! Af en toe zijn ze best raar he die Amerikanen haha!
Ja het blijft inderdaad een maf volk. Ik reis dolgraag door de VS maar culinair gezien ben ik niet echt onder de indruk.
Ik ben echt zo erg een brood-mens, heerlijk dit soort recepten 😀
Ha, dat ben ik ook, een brood mens! En zelf bakken is ook het allerleukst en lekkerst!
Oh my! Deze broodjes zien er zó ontzettend lekker uit, ik wil ze bijna van het scherm pakken 😉
Heb ik soms ook wel eens met bepaalde foto’s, dat je bijna aan het scherm gaat likken hahaha
Gisteren gemaakt wat een heerlijk recept weer ,ik heb de topping op de broodjes gesmeerd voor ze in de oven gingen .
Bedankt dit is een toppertje .
Oh wat goed dat je dat geprobeerd hebt, zal ik de volgende keer ook eens doen. Zijn lekker hè!