Zomer betekent ook kersen! Mooie, grote, rode kersen uit Nederland. Heerlijk zo uit het handje, maar ook fijn om mee te bakken. Zoals in deze klassieke en vooral gemakkelijke kersenclafoutis.
Ontpitter
Een kersenontpitter is typisch zo’n keukentool dat het grootste deel van het jaar in de la ligt. Toch is het reuzehandig en doet het de klus in een handomdraai. Heb je geen ontpitter? Opensnijden en eruit wippen kan ook. Of probeer deze truc: zet de kers op de opening van een fles (met een opening waar de kers niet doorheen kan) en druk de pit eruit met een eetstokje of rietje.
Met een bolletje ijs
Je kunt de clafoutis zowel warm als koud eten. Het lekkerste vind ik lauwwarm en dan met een bolletje ijs! Afgedekt kun je de clafoutis nog een dag of twee in de koelkast bewaren maar zo vers uit de oven is het eigenlijk het allerlekkerst.
Easy peasy
Dit is eigenlijk een heel eenvoudig gerecht waarmee je toch indruk maakt. En het is gewoon erg lekker. Haal vlak voor je aan tafel gaat uit de oven en laat afkoelen. De kersenclafoutis is dan lauwwarm en perfect om te serveren. Niet zo van de kersen? Gebruik dan eens heerlijke aardbeien of perziken.
Gemakkelijke kersenclafoutis
Wat heb je nodig (2-3 personen)
- 250 gram kersen (onpit)
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 30 gram bloem
- 30 gram suiker + wat extra om te bestrooien
- Snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- Boter om in te vetten
- Poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een ovenschaal of gietijzen schaal in met wat boter en bestrooi met suiker. Verdeel de ontpitte kersen over de schaal. Klop in een beslagkom de melk, eieren, bloem, zout, suiker en vanille tot een glad beslag. Verdeel over de schaal.
Bak de clafoutis in 40 minuten gaar. Laat iets afkoelen en bestrooi royaal met poedersuiker.