Home » Herfst focaccia
Herfst focaccia

Herfst focaccia

Iedere keer als ik weer eens zelf brood bak denk ik: dit moet ik vaker doen! Het kost namelijk redelijk wat tijd, maar is al met al weinig werk. En zo ontzettend lekker. Zoals een heerlijke focaccia bij een pasta maaltijd. Ideaal om restjes saus mee op te scheppen. Ik maakte een schattige herfst focaccia!

Herfst focaccia

Brood maken

Met een keukenmachine is een brood deeg zo gemaakt. Terwijl de machine een kwartier staat te kneden kun jij andere dingen doen! En de rest van de tijd is eigenlijk alleen nodig voor het twee keer laten rijzen (een uur en daarna nog een half uur). Ideaal dus als je wel de middag thuis bent, maar ook andere dingen te doen hebt. Je beloning: een heerlijk en vers warm brood! 

Timing

It’s all about timing dus. Wanneer wil je het brood eten? Trek van die tijd twee en een half uur af. Anderhalf uur rijzen, een kwartier kneden, 20 minuten bakken en een kwartiertje afkoelen. Resteert je  nog 10 minuten om eventueel te decoreren.

focaccia art

Herfst focaccia

Het decoreren van een focaccia wordt ook wel focaccia art genoemd. Eerder maakte ik al eens bloemen van o.a. paprika. Maar ook met wat zeezout en rozemarijn heb je een prima brood. Wil je je toch even uitleven (het kost je maar een paar minuutjes!), maak dan eens deze vrolijke paddenstoelen – rood met witte stippen – van tomaatjes en ui.

Herfst focaccia

Herfst focaccia

Herfst focaccia

Herfst focaccia

Een heerlijk vers focaccia brood gedecoreerd met 'paddenstoelen'
Afdrukken Pin
Gang: Brood
Keuken: Italiaans
Voorbereidingstijd: 2 uur
Bereidingstijd: 20 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 4 gram gist
  • 100 ml water lauwwarm
  • 1 eetlepel olijfolie plus extra om in te vetten
  • 1/2 theelepel zout
  • 4 tomaatjes
  • 1/2 ui
  • grof zeezout of flakes
  • gedroogde peterselie optioneel
  • mayonaise

Aan de slag!

  • Doe de bloem, gist, water, olie en zout (niet het grove zeezout) in de kom van een standmixer en kneed in ca. 15 minuten tot een soepel deeg. Haal het deeg uit de kom, vet deze in me een beetje olijfolie en leg het deeg terug. Bedek met een theedoek en laat op een warme plek 1 uurtje rijzen.
    150 gram bloem, 4 gram gist, 100 ml water, 1 eetlepel olijfolie, 1/2 theelepel zout
  • Vet een ovenschaal of bakvorm van ca 15 x 25 cm in. Doe hier het deeg in en druk de lucht eruit. Dek weer af met de theedoek en laat nog een keer 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Halveer de tomaatjes en snijd de ui in plakken. Snijd van de plakken dunne 'stammetjes'. Vorm paddenstoelen op de focaccia met de halve tomaatjes en uien. Bestrooi met grof zeezout of flakes. Decoreer eventueel met gedroogde peterselie als 'gras'.
    4 tomaatjes, 1/2 ui, grof zeezout of flakes, gedroogde peterselie
  • Bak de focaccia in de oven in 20 minuten gaar. Laat een kwartiertje afkoelen op een rooster. Maak stippen op de tomaatjes met mayonaise.
    mayonaise
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*