Home » Kerstkrans van brood met kaneel en frambozen
Kerstkrans van brood

Kerstkrans van brood met kaneel en frambozen

Al meer dan 30 jaar woon ik tegenover een molen. Deze stellingmolen uit 1721 heet ‘De Korenaer’ – een korenmolen – en staat dus in het mooie Loosduinen, een stadsdeel van Den Haag. Onlangs kwam ik erachter dat de molen regelmatig bakworkshops organiseert. Zo maakte ik er een fantastisch lekkere kerstkrans van brood met kaneel en frambozen!

Molen De Korenaer

Omdat de gemeente Den Haag in 1925 de molen van de toenmalige eigenaar kocht, werd zij ook eigenaar van het bijbehorende windrecht. Het recht om de molen te laten draaien en dus een verbod op hoogbouw in de directe omgeving. De gemeente greep dan ook de kans om hier een compleet nieuw stadsdeel te bouwen. Mede door mijn flat kan de molen dus niet meer voldoende winduren maken om volledig in bedrijf te kunnen gaan.  

In 1980 vond een grote restauratie van de De Korenaer plaats. Ook werd er een vrijwillige molenaar aangesteld om de molen regelmatig in bedrijf te stellen. Sinds 2016 zijn er twee nieuwe en enthousiaste molenaars aangesteld (de oude molenaar is overleden) om de molen draaiende te houden. Zij hebben aanpassingen gedaan om rondleidingen door de molen mogelijk te maken en organiseren activiteiten.

Meelverkoop

In de molen verkopen ze op donderdag en zaterdag (12.00 – 16.00 uur) ambachtelijk gemalen meel. Deze producten komen van molens de Vrijheid en de Walvisch in Schiedam. In het assortiment vind je allerlei soorten meel (tarwebloem, roggemeel, speltmeel), diverse broodmixen en mixen voor boterkoek, pannenkoeken of appeltaart. 

Molen bezoeken?

Op donderdag en zaterdag, tussen 11.00 en 16.00 is het mogelijk de molen te bezoeken en een rondleiding te krijgen. De molen vind je aan de Margaretha van Hennebergweg 4.  In de korenschuur is het Loosduins Museum gevestigd. En wist je dat de naastgelegen abdijkerk het oudste gebouw van Den Haag is? Het werd gebouwd tussen 1238 en 1250. Een mooi stukje Loosduinen!

Kerstkrans van brood

Kerstkrans van brood

Deze heerlijke krans is gemaakt van zoet, zogenaamd verrijkt deeg en wordt gevuld met frambozenjam en kaneelsuiker. Je hele huis ruikt lekker! Het is wel even een klusje om ‘m te maken, maar ook een heel leuk klusje. En de meeste tijd wordt in beslag genomen door de rijstijd. Heb je niet echt een warm plekje waar je het deeg kunt laten rijzen? Verwarm dan je oven tot 50 graden en zet ‘m vervolgens uit. Je kunt dan het deeg in de beslagkom in de (uitgeschakelde) oven laten rijzen.

Kerstkrans van brood met kaneel en frambozen

Kerstkrans van brood

Kerstkrans van brood met kaneel en frambozen

Deze heerlijke en feestelijke kerstkrans ruikt en smaakt naar kerst!
Afdrukken Pin
Gang: Brood
Keuken: Nederlands
Trefwoord: kerst
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Rijstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 25 minuten
Porties: 1 brood

Ingrediënten

Voor het brood

  • 350 ml volle melk
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 10 kardemompeulen gekneusd
  • 85 gram ongezouten boter
  • 1 zakje gistpoeder 7 gram
  • 1 ei
  • 500 gram bloem plus extra om te bestuiven
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling

  • 4 eetlepels frambozenjam
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker

Aan de slag!

  • Verwarm de melk in een pan. Voeg de suiker en de gekneusde kardemompeulen toe. Zodra de melk begint te stomen voeg de boter toe en laat deze smelten. Haal van het vuur en laat 5 minuten trekken.
    350 ml volle melk, 60 gram fijne kristalsuiker, 10 kardemompeulen, 85 gram ongezouten boter
  • Giet door een zeef (de peulen kun je weggooien) in een maatbeker en laat afkoelen tot lauwwarm. Voeg dan de gistpoeder en het ei toe en meng goed.
    1 zakje gistpoeder, 1 ei
  • Zeef de bloem in een grote kom. Meng er het zout door. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de lauwe melk. Meng met je handen tot alles samenkomt. Het is een plakkerig deeg!
    500 gram bloem, 1 theelepel zout
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 5-10 minuten tot een mooi glad en elastisch deeg. Doe terug in de kom, bedek met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen op een warme plek.
  • Duw het deeg met je knokkels in en stort het vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Rol het uit tot een rechthoek van 25x45 centimeter, met de lange zijde naar je toe.
  • Verdeel eerst de jam gelijkmatig over het deeg (houd een grens van 2 cm aan aan de onderzijde). Meng de kaneelpoeder met de suiker en strooi dit over de jamlaag.
    4 eetlepels frambozenjam, 2 theelepels kaneelpoeder, 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • Rol nu het deeg zo strak mogelijk op, begin hierbij aan de lange zijde het verst van je af. Snijd het deel in de lengte doormidden. Leg de twee rollen met de snijzijde naar boven, zodat de lagen mooi zichtbaar zijn. Vlecht nu vanaf één kant door steeds een laag over de ander te leggen. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm een krans. Druk de uiteinden groet aan elkaar vast.
    Kerstkrans van brood
  • Bedek de krans met een theedoek en laat weer een uur rijzen op een warme plaats. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de krans in ca. 30 minuten tot hij licht goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker of versier met een strik!
Delen op Facebook

Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief

Kook je een recept van mijn blog? Laat het mij op social media weten met de hashtag #myhappykitchen

Op zoek naar een mooi (kook)boek, keukengadget of delicatessen? Neem eens een kijkje in mijn webshop!

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*