Ik kwam er achter dat er vrijwel geen cupcake recepten op mijn blog staan. Alleen één voor hartige cupcakes en een artikel met een basisrecept wat verder voornamelijk ingaat op de ‘bloederige’ decoratie (Halloween cupcakes). Hoogste tijd dus voor een lekker zoet cupcake recept: kokos limoen cupcakes.
Ik ben fan van vrijwel alles met een citroensmaak. Pas sinds een aantal jaar heb ik ontdekt dat de aromatische smaak en geur van de limoen eigenlijk nog veel lekkerder is. En de combi van limoen met kokos is altijd een goede!
Ik gebruikte voor de kokos limoen cupcakes deze leuke kartonnen cakevormpjes. Gebruik je papieren cupcakevormpjes, zet ze dan in een muffinbakvorm.
Ik heb dit keer het recept gehalveerd, en maakte 8 cupcakes. Het is leuk hoor dat foodbloggen, maar je moet het ook allemaal maar weer opeten… De meeste ingrediënten zijn gemakkelijk te halveren. Voor de eieren kun je het beste 3 eieren loskloppen, wegen en dan de helft gebruiken. Met de rest + nog een ei bak je tussendoor dan ff een omeletje.
Kokos limoen cupcakes
Wat heb je nodig (ca. 15 cupcakes)
- 150 gram ongezouten boter
- 150 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 6 limoenen
- 135 gram zelfrijzend bakmeel (gezeef)
- 50 gram geraspte kokos
- snufje zout
- 60 ml karnemelk
Voor de botercrème:
- 300 gr monchou
- 60 gr ongezouten boter
- 1 citroen
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels poedersuiker
- Kokossnippers
Verwarm de oven voor op 180 graden. Plaats de vormpjes op een bakplaat (of plaats de cups in een muffinvorm).
Boen de limoentjes goed schoon (neem bij voorkeur biologische limoenen), rasp de schil en houd even apart in een bakje. Pers de limoentjes uit. Houd wat van de limoenrasp opzij ter decoratie.
Klop de boter en suiker luchtig en voeg vervolgens de eieren toe. Mix even door en voeg de limoenrasp, het zelfrijzende bakmeel, de geraspte kokos en een snufje zout toe. Nog even goed mixen en tot slot de karnemelk en het limoensap toevoegen. Meng tot een soepel beslag. Verdeel het beslag over de vormpjes, dit gaat vaak het makkelijkst met een ijslepel.
Vul de cups voor ongeveer 2/3. Bak ca. 20-25 minuten gaar in de oven. Laat volledig afkoelen op een rooster.
Bak de kokossnippers in een droge hete koekenpan even kort tot ze een lichtbruin randje krijgen.
Pers de citroen uit. Meng voor de boter crème de roomkaas, boter, het citroensap en de vanillesuiker tot een glad mengsel. Voeg al roerend de poedersuiker toe. Decoreer de (afgekoelde!) cupcakes met de boter crème, de limoenrasp en de kokossnippers.
Haha herkenbaar ‘je moet het ook weer opeten’. Slim dat je het recept gewoon hebt gehalveerd. Kokos en limoen zijn inderdaad fantastisch samen dus deze cupcakes lijken me erg lekker!
Ach dat is dan ook meteen het enige nadeel aan foodbloggen 🙂
Ziet er heerlijk uit zeg! Ik maak eigenlijk ook nooit cupcakes, gewoon niet zo mijn ding denk ik. 🙂 Wel lekkere combi! En dat halveren herken ik ook ja! Als ik van alles het volledige portie zou maken kan ik straks niet meer door de deur. 🙂
Ik ben ook niet zo van de cupcakes, weet niet waarom. Vind een hele taart toch net ff wat indrukwekkender.
Oeelala dit klinkt goed Anne-Marie! Wat zul je gesmuld hebben wij het opeten!
Ik heb er maar eentje op, de rest is naar man en kind gegaan. Maar het was zeker lekker!
Haha heerlijk die opmerking over foodbloggen “Het is leuk hoor dat foodbloggen, maar je moet het ook allemaal maar weer opeten”. Ik kan het probleem, maar neem vaak m’n zoete gerechten mee naar werk. Anders groei ik echt dicht. De cupcakes zien er trouwens heerlijk uit.
Mijn buren zijn ook altijd heel blij met mij (denk ik tenminste), ik deel regelmatig baksels uit hier in de flat.