In de tv-serie The British Bake off (het origineel van Heel Holland Bakt) zag ik een mooie kwarktaart met aardbeienrand voorbij komen. Dat wilde ik ook maken!
Acetaatfolie
Het bleek helemaal niet zo moeilijk om te doen eerlijk gezegd. Het grote geheim: acetaatfolie, ook wel inlegfolie genoemd. Hiermee bekleed je de rand van de bakvorm. Na het opstijven verwijder je dan heel makkelijk de folie en krijg je een mooie strakke rand. Je koopt de folie in verschillende formaten bij de betere kookwinkels of online.
Probeer aardbeien uit te zoeken die min of meer van dezelfde grootte zijn. Zo krijg je een perfecte aardbeienrand! Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Met een pak kwarktaart kun je dit recept natuurlijk ook maken. Fan van aardbeien? Maak dan ook eens deze aardbeien plaattaart of aardbeien slof!
Kwarktaart met aardbeienrand
Wat heb je nodig (voor een taart van 24 cm. doorsnede)
Ingrediënten
- 80 gr boter
- 175 gr biscuitjes naar keuze
- 350 gr aardbeien + ca. 200 gram extra voor de decoratie
- 150 gram witte basterdsuiker
- 500 gr kwark
- 8 blaadjes gelatine
- 250 gr slagroom
Extra nodig: Springvorm 24 cm, bakpapier, acetaatfolie
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Bekleed de rand met acetaatfolie (kun je eventueel vastzetten met een plakbandje).
Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water.
Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur en meng door de koekkruimels. Verdeel deze over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast.
Maak de aardbeien schoon (behalve de aardbeien voor de decoratie) en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer. Voeg er de suiker aan toe en verwarm in een pannetje. Voeg er de uitgeknepen gelatine aan toe en roer totdat deze is opgelost. Laat een kwartiertje afkoelen.
Doe de kwark in een kom en roer er het aardbeien-gelatine mengsel door. Klop in een andere kom de slagroom stijf en schep door de aardbeienkwark.
Halveer ca. 12 aardbeien en zet die tegen de rand van de springvorm. Giet de kwark in de vorm en laat in de koelkast minimaal drie uur opstijven. Garneer met de overige aardbeien en eventueel wat taartdecoratie of eetbare bloemen.