Sinds ik die prachtige mini tulbandvorm van Cakeboss heb gewonnen (via Delicious), heb ik helemaal te smaak te pakken. Het is dan ook heel eenvoudig om vanuit een basisrecept cakejes te bakken en daar dan qua smaken en toppings op te variëren. Ik ben dol op de aparte smaak van lavendel en een combi met de frisse smaak van limoen leek me heerlijk. Voila, de limoen lavendelcakejes waren geboren.
Vier ingrediënten
Ik gebruik in de basis vier ingrediënten: boter, eieren, zelfrijzend bakmeel en lichtbruine basterdsuiker. En verder dus die smaakmakers die het cakeje net even lekkerder of bijzonderder maken. Eerder bakte ik al cakejes met cranberry en pistache (voor Kerst) en met frambozen en witte chocolade (voor Valentijn). Als je ervoor zorgt dat je een half uur tevoren de boter en de eieren uit de koelkast haalt en de oven op tijd voorverwarmt ben je in 20 minuten klaar. Vijf minuten voor het beslag en 15 minuten voor het bakken van de cakejes.
Toppings
Hoewel de cakejes zo ook al heerlijk smaken maak je het echt af met een lekkere topping. Eerder gebruikte ik een combi van witte chocolade en boter (druipt zo mooi naar beneden). Dit keer maakte ik een frisse boter crème met limoen.
Limoen lavendelcakejes
Wat heb je nodig (6 mini tulband cakejes)
- 125 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 3 eieren (kamertemperatuur)
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakjes vanillesuiker
- sap van een halve limoen (ca. 1 eetlepel)
- rasp van 1 limoen
- 2 eetlepels gedrooge lavendel (Van Beekum)
Voor de boter crème:
- 45 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
- 150 gram poedersuiker
- sap van een have limoen
- rasp van 1 limoen
NB. Je hebt dus in totaal 2 limoenen nodig. Van 2 limoenen de rasp en van 1 het sap.
Verwarm de oven op 170 graden.
Mix de boter met de basterdsuiker en het zakje vanillesuiker romig en luchtig. Vervolgens meng je hier één voor één de eieren door. Voeg de limoensap, limoenrasp en lavendel toe. Schep met een spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Vet de tulbandvorm in met (vloeibare) boter. Schep het beslag in de vorm tot ca. 1/3 onder de rand. Bak de mini tulbandcakejes in ca. 15 minuten gaar.
Laat ca. 15 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.
Voor de boter crème mix je de boter zacht met de poedersuiker. Voeg de limoenrasp en -sap toe. Klop zacht en luchtig. Werk – als de cakejes volledig zijn afgekoeld – af met de boter crème (mag gewoon een beetje ambachtelijk met de spatel) en verdeel eventueel wat lavendel en/of taartdecoratie over de cakejes.
Ze zien er mooi uit en het klinkt heel lekker! Leuk dat je met lavendel werkt, dat lijkt me heel aantrekkelijk. Denk je dat jouw beslag ook de juiste hoeveelheid is voor één grote tulbandvorm (uiteraard met langere baktijd)?
Josephine recently posted…Prijsraadsel! (Inzenddatum al verstreken)
https://www.myinnervictorian.nl/prijsraadsel/
Je moet de hoeveelheden verdubbelen: 250 gram suiker, 250 gram boter en 250 gram zelfrijzend bakmeel en 5 eieren. Qua baktijd ca 1 uur aanhouden
How tempting, and may I say congratulations! I saw you story on Nancy’s Fashion Style and was very impressed. Great to see you blog, and would love you to join my linkup on Mummabstylish #chicandstylish