De liefde van de man gaat door de maag. En die van mij als vrouw overigens ook! Wie ga jij verleiden met deze madeleines met pistache en roos?
Madeleines met pistache en roos
Een madeleine is een kleine schelpvormige cake afkomstig uit Commercy in Lotharingen. Het deeg wordt met een spuitzak of ijslepel in een bakblik in de vorm van een sint–jakobsschelp gedaan. De madeleine is in en buiten Frankrijk zeer geliefd. “Madeleine” zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczyński deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had.
Siliconen madeleine vorm
Ik gebruik altijd een siliconen madeleine vorm. Hier komen de cakejes altijd perfect uit. Je hoeft een madeleine maar 10 minuten te bakken. Maar plan het moment wel goed, het cake beslag moet namelijk 2 uur in de koelkast! Op mijn blog vind je ook nog recepten voor madeleines met matcha of pumpkin spice, paarse ube madeleines en zelfs voor hartige madeleines! Met dit recept maak je ongeveer 10 madeleines. Als je een vorm hebt voor zes kun je ze in twee rondes bakken.
Pistache en rozenblaadjes
Om de madeleines extra bijzonder te maken doopte ik de helft in witte chocolade en bestrooide dit met fijngehakte pistachenoten en gedroogde rozenblaadjes. Die laatste kocht ik ooit in een grote pot met rozenknoppen bij Amazing Oriëntal. Maar je kunt ze ook kopen bij bijvoorbeeld Funcakes. En ik gebruikte dit keer de extra groene pistachenoten van Noothoteek. De groene kleur spat er echt vanaf!
Madeleines met pistache en roos

Madeleines met pistache en roos
Ingrediënten
- 65 gram roomboter
- 1 ei
- 75 gram kristalsuiker
- 75 gram bloem
- 1 theelepel vanille-extract
- rasp van een halve citroen
- 1 snufje zout
- 1 eetlepel pistachenoten grof gehakt
- gedroogde rozenblaadjes
- 75 gram witte chocolade
Aan de slag!
- Smelt de boter in een pannetje en laat vervolgens iets afkoelen.
- Klop de eieren met de suiker schuimig en dik voor tenminste 5 minuten.
- Zeef de bloem en spatel deze beetje bij beetje door het eimengsel. Spatel ook de gesmolten boter erdoor.
- Voeg de vanille extract, zout en citroenrasp toe. Spatel even goed door en zet vervolgens ca. 2 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de vorm in (dit hoeft niet als je een siliconenvorm gebruikt). Schep het beslag in de vorm, ik gebruik hiervoor meestal een ijslepel. Bak de madeleines in 10 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.
- Smelt de chocolade au-bain-marie.
- Doop de madeleines voor de helft in de chocolade en leg op een rooster. Bestrooi met de verkruimelde rozenblaadjes en de pistachenoten. Laat de chocolade uitharden.