‘Vroeger’ kocht ik graag van die heerlijke grote meringues bij V&D. Tegenwoordig maak ik die natuurlijk zelf. Voor Koningsdag bedacht ik deze versie van meringue met oranjebloesemwater.
Meringue
Omdat wij graag spaghetti carbonara eten, heb ik altijd wel een bakje met eiwitten in de vriezer liggen. Geen voedselverspilling hier in huis. Want wist je sowieso dat je eiwitten prima invriezen kunt? Ik schreef eerder ook een artikel over wat je allemaal kunt maken met overgebleven eiwitten en eierdooiers.
Oranjebloesemwater
Ik koop de oranjebloesemwater van Souq bij AH. Een heerlijk aromatisch geparfumeerd oranjebloesemwater van de bloesem van de bittere sinaasappel. Het is behoorlijk aromatisch, wees dan ook voorzichtig met toevoegen. De oranjebloesem zorgt voor het oranje tintje. De meringue maakte ik verder Koningsdag ‘proof’ door ze licht te bespuiten met goudkleurige eetbare poederspray die ik kocht bij Xenos.
Meringue met oranjebloesemwater
Wat heb je nodig (ca. 8 stuks
Ingrediënten
- 4 eiwitten
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 gram poedersuiker
- 2 theelepels oranjebloesemwater
- (eventueel) goudkleurige eetbare poederspray
Extra: staande mixer, bakpapier
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed de ovenplaat met bakpapier.
Klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf. Het eiwit moet stijf en glanzend zijn en lange stevige pieken hebben. Meng er vervolgens de poedersuiker door en klop totdat alle suiker is opgelost. Meng er tot slot de oranjebloesemwater door.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Schep met twee eetlepels hoopjes op de bakplaat. Bepaal zelf hoe groot je ze wil hebben.
Laat in de oven in ca. 3 uur drogen. De meringue is goed wanneer deze gemakkelijk los laat van het bakpapier.
Bespuit eventueel met goudkleurige spray.