Okay, ik heb al een recept voor Millionaires shortbread op mijn blog staan. En met dat recept is niet echt wat mis alleen….. het kan nog zo ontzettend veel beter! Ik maakte toen – als variatie – een ‘semi-gezonde’ bodem van havermout. Onzin natuurlijk, de shortbread waar deze lekkernij een deel van zijn naam aan denkt is gewoon veels te lekker om weg te laten! En er is al niets gezonds aan dit gebak, dus die bodem van boter, suiker en meel kan er ook nog wel bij!
Wijsheid komt met de jaren en aangezien we op Bodhi’s verjaardag zo’n lekkere versie gemaakt hadden – met op zijn verzoek een chocoladelaag van Tony Chocolonely salted caramel – besloot ik dat het tijd was voor een Millionaires shortbread 2.0 – de lekkerste versie!
Millionaires shortbread met karamel zeezout
Voor de shortbread bodem:
- 120 gram roomboter (zacht, op kamertemperatuur)
- 55 gram suiker
- snufje zout
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
Voor de karamellaag:
- 1 blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag)
- 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 60 gram roomboter
Voor de chocoladelaag:
- 200 gram chocolade naar keuze (b.v. Tony Chocolonely karamel zeezout. Let op, deze reep weegt 180 gram. Ik heb hieraan nog 20 gram pure chocolade toegevoegd).
- Zeezoutvlokken (desgewenst)
Bakvorm. Ik gebruikte een rechthoekige vorm van 30×20 centimeter. Dit is wel de maximale grootte, anders wordt de shortbread te dun. Als je een kleinere vorm gebruikt worden de lagen koek, karamel en chocolade wat dikker.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter, suiker en zout romig. Voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix tot al het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze in 20 minuten in de oven gaar op 180 graden. Laat de bodem afkoelen.
Smelt 60 gram boter in een pannetje. Voeg de bruine suiker toe en blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Voeg dan de gecondenseerde melk toe. Zet dan het vuur middelhoog en blijf roeren met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten koken terwijl je blijft roeren. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. De vulling stijft nog verder op bij het afkoelen. Zet de taart in de koelkast zodat de karamel volledig afkoelen. Ik heb nog wat extra zeezoutvlokken op de karamellaag gestrooid, je kunt deze ook over de chocoladelaag strooien of gewoon weglaten.
Smelt de chocolade in de magnetron of au-bain-marie. Giet de chocolade in de vorm en verspreid deze egaal over de karamel. Verdeel hier eventueel nog wat zeezoutvlokken over. Zet de taart in de koelkast en laat de chocolade helemaal hard worden.
Haal ruim voor het serveren uit de koelkast en snijd in vierkantjes van ca. 5 x 5 centimeter. De shortbread is het lekkerst op kamertemperatuur. Knapperig biscuit, zoete zachte karamel en chocolade met een beetje zout!
Het ziet er echt heerlijk uit maar ik krijg lichtelijk twijfels van de combinatie gebak met zeezout, al is het heel erg populair. Maar het ziet er wel heel goed uit!
Gewoon eens proberen! En als je het niet lekker vindt kun je het ook gewoon met melk- of pure chocolade maken.
Doe mij maar zo’n heel stuk. G*d, wat ziet dat er lekker uit.
Je blijft er van eten, dat is meteen ook het enige nadeel aan dit heerlijke gebak!
Wat is dit toch lekker hè! Ziet er waanzinnig goed uit joh.
Heerlijk! Ik maak m zelf ook graag met een beetje zeezout maar met Tony’s, wat een goed idee! Man man man wat ontzettend lekker 🙂
Dat klinkt wel héél erg lekker, ga ik onthouden voor mijn verjaardag 🙂
Ben benieuwd wat je er van vindt!
Onwijs lekker. Ik gebruik het recept van Lauras bakery vaak maar de volgende keer gebruik ik deze!!
Lekker hè! Alhoewel ik het denk ik niet kan opnemen tegen de ‘queen of baking’ hoor 🙂
Jum! Ik was onlangs in Edinburgh en zag shortbread met karamel en chocolade op een marktje liggen. Voordat ik het wist zat het in mijn mond… fijn om er nu ook een recept bij te hebben ;). Snel maar eens maken!
Het is ook zo verslavend lekker, ik maak het bewust niet al te vaak…