Brood bakken is het ideale recept voor de woensdagmiddag of in het weekend. Het is namelijk relatief weinig werk maar kost wel veel tijd. De beloning is echter altijd groot. De heerlijke geuren die uit de oven komen, de smaak van vers gebakken brood….. Daar doe je het allemaal voor! Bak bijvoorbeeld eens deze mini focaccia broodjes. Heerlijk voor bij de soep of pasta. Of bij de bbq natuurlijk.
Aangezien mijn man geen liefhebber van olijven is maakte ik de helft van de broodjes met zongedroogde tomaatjes. Je hebt dan van elk zo’n 35 gram nodig.
Mini focaccia broodjes
Wat heb je nodig (12 mini focaccia broodjes)
- 250 gram bloem
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 gram gist (half zakje)
- 150 ml handwarm water
- 5 gram zout
- 2 takjes rozemarijn
- 1 eetlepel grof zeezout
- 75 gram zwarte olijven of zongedroogde tomaatjes
Muffinvorm met 12 holtes (of 2 x 6) of papieren vormpjes
Doe 5 gram zout in een kom, zeef hier de bloem boven. Voeg de olie, het water en de gist aan toe. Kneed in een keukenmachine (of met de hand) in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg over in een kom die je hebt ingevet met een beetje olie en draai de deegbol even rond zodat al het deeg bedekt is met een dun laagje olie. Bedek met een theedoek en laat ca. 45 minuten rijzen op een warme plaats.
Snijd de olijven (of tomaatjes) grof. Ris de rozemarijn van de takjes en snijd fijn.
Druk het deeg plat en kneed er de olijven en de rozemarijn door. Verdeel het deeg in 12 stukjes en maak hier bolletjes van. Vet de muffinvorm in en leg de balletjes erin. Druk ze plat. Laat – bedekt met een theedoek – nog een keer 45 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de broodjes met grof zeezout en bak ze in 15 minuten lichtbruin en gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster.
Lekker, leuk dat je een mini-versie hebt gemaakt! 🙂
Mini is altijd goed 🙂
Dit recept ziet er ook al zo lekker uit! Ik wil deze eens maken binnenkort 🙂
Zeker doen! Nog een pan lekkere soep erbij en je bent klaar!
“Aha-moment”: Je kunt broodjes ook in de muffinvorm bakken. Leuk idee en nog nooit aan gedacht haha! De broodjes zien er heerlijk uit!
Dank je wel Tessa! Ik heb dit weekend jouw limoenlimonade op de planning staan!
Wat leuk! Heb zelf nog nooit brood of broodjes gemaakt. Klinkt super lekker. Jammer dat ik je niet nog een keer heb deze Foodblogswap :p
Zeker een keer doen hoor, brood(jes) bakken. Is zo leuk!